Sveučilišni sport

Sveučilišni sport

Pridružite nam se u promicanju sporta i zdravog života

Za promicanje i razvoj sporta na našem Sveučilištu zaduženi su Studentski sportski savez te Odbor za sport, tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Organizirano provođenje sportskih aktivnosti na Sveučilištu odnosi se na sportska natjecanja na razini fakulteta, natjecanja na državnoj i međunarodnoj razini te sportske aktivnosti u slobodnom vremenu studenata. Na fakultetima djeluju sportski klubovi, a u pojedinačnim i grupnim sportovima tijekom svake akademske godine u natjecanjima sudjeluje oko 1.000 studenata.

Sveučilišno sportsko prvenstvo održava se u 15 sportova, a sudjelovanjem na sportskim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu potiče se druženje studenata, razmjena iskustava i znanja u području sporta i tjelovježbe. Reprezentacije Sveučilišta u Osijeku redovito sudjeluju na UniSportu (Sveučilišnom sportskom prvenstvu Hrvatske), a svake dvije godine naši studenti odlaze na Europsko sveučilišno prvenstvo te na Univerzijadu.

Od važnijih međunarodnih rezultata ističemo zlato Roberta Seligmana u gimnastici (Univerzijada 2005.), zlato Done Vadlja i Ane Kvolik u judu (Europska sveučilišna univerzijada 2016.), srebro Jakova Krivića u stolnom tenisu (Svjetsko studentsko prvenstvo 2004.), srebro rukometne reprezentacije studenata (Europska sveučilišna univerzijada 2012.), srebro rukometne reprezentacije studenata (Europsko sveučilišno prvenstvo 2013.), srebro odbojkaške reprezentacije studenata (Europsko sveučilišno prvenstvo 2019.) i broncu odbojkaške reprezentacije studentica (Europsko sveučilišno prvenstvo 2003.).

Posebna se pozornost posvećuje organiziranju slobodnog vremena studenata kroz osmišljene i organizirane sportske aktivnosti. Radi poticanja studenata na cjeloživotno vježbanje Sveučilište studentskoj populaciji nudi mogućnost sportskih aktivnosti poput planinarenja, plivanja, raftinga, aerobika, klizanja i ostalih aktivnosti za koje su studenti iskazali interes i potrebu.