Riječ rektora

Dragi maturanti, budući studenti
Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,

dobro došli na mrežne stranice Virtualne smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku putem koje vas želimo upoznati s mogućnostima studiranja na našem Sveučilištu. Od utemeljenja Sveučilišta u Osijeku proteklo je 47 akademskih godina, a ušli smo i u osamnaestu godinu provedbe velike reforme visokog obrazovanja, prepoznatljive pod nazivom Bolonjski proces. U proteklim je desetljećima osječko Sveučilište doživjelo niz značajnih promjena, posebice u ustroju, novim studijskim programima, značajnim kapitalnim ulaganjima te povećanju broja nastavnika, suradnika i prateće administracije, a sve s ciljem podizanja kvalitete studiranja, života i rada naših studentica i studenata koji nam poklanjaju povjerenje odabirom Osijeka kao mjesta svojega studiranja.

Budući da studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku čine značajan udio u stanovništvu grada Osijeka, grad živi sa svojim studentima. Sigurnost grada Osijeka, srednjoeuropski ugođaj te kvaliteta i prepoznatljivost osječkog Sveučilišta oduvijek su privlačili studente iz svih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja.

Danas na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku djeluje 13 fakulteta, 1 akademija i 4 sveučilišna odjela, što čini ukupno 18 znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica na kojima rade međunarodno priznati nastavnici, znanstvenici, istraživači, inovatori, umjetnici, vodeći poslovni stručnjaci, prevoditelji i pisci. O kvaliteti nastave koju izvode naši nastavnici svjedoče i vrlo visoke ocjene studentske ankete o ocjeni nastavnog rada.

Na našem Sveučilištu možete odabrati različita znanstvena područja vaših interesa: tehničko, biotehničko, prirodno, biomedicinu i zdravstvo, društveno, humanističko, umjetničko i interdisciplinarno područje. U sklopu svih tih znanstvenih područja očekuje Vas mogućnost studiranja na sveučilišnim prijediplomskim, diplomskim, integriranim prijediplomskim i diplomskim, stručnim i izvanrednim studijima. Nastava se izvodi na 80 prijediplomskih studijskih programa, odnosno 76 sveučilišnih prijediplomskih i integriranih studijskih programa (70 sveučilišnih prijediplomskih studija i 6 sveučilišnih integriranih studija) te 4 prijediplomska stručna studijska programa. Završetkom prijediplomskih studija na Sveučilištu u Osijeku možete svoje obrazovanje nastaviti na diplomskim i poslijediplomskim studijima našeg Sveučilišta.

Osim što je bitno što studirati, nije manje važno i gdje studirati. Stoga Vas pozivamo da odaberete studij upravo na našem Sveučilištu. Uz pomoć vrhunskih nastavnika, znanstvenika i umjetnika, naši studenti sudjeluju i u različitim izvannastavnim aktivnostima poput rada u studentskim udrugama, sudjeluju na znanstvenim i stručnim projektima, domaćim i međunarodnim konferencijama, istraživanjima, sportskim i edukativnim događanjima, volonterskom radu u zajednici, bliskoj suradnji s poslodavcima i mnogim drugim aktivnostima.

Poznato je da na našem Sveučilištu brinemo za svoje studente i uvažavamo njihove prijedloge te studente doživljavamo kao svoje partnere. Studenti su aktivno uključeni u sva predstavnička tijela koja upravljaju sveučilišnim sastavnicama i Sveučilištem te na taj način kao naši partneri kreiraju sve važne odluke vezane za studentski život i ostvarivanje studentskih prava.

Naša je namjera da svojim studentima tijekom studija otvorimo znanstvene, istraživačke, nastavne, ali i ljudske vidike koje ćete s našeg Sveučilišta trajno ponijeti u svoj daljnji život i rad. Studirajući na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, postat ćete dio brojne i prepoznatljive osječke akademske zajednice. Odluka o tome koji ćete od naših studija upisati odredit će vaš životni put i budući profesionalni razvoj. Birajte mudro, imajući na umu svoju budućnost i kvalitete kojima možete unaprijediti životni poziv koji odaberete.

Pozivam vas da nam poklonite svoje povjerenje i postanete dio naše akademske zajednice.

Vaš rektor

prof. dr. sc. Vlado Guberac