Sveučilišni kampus – grad u gradu

Sveučilišni kampus - grad u gradu

DIO GRADA U KOJEM SE UČI, ISTRAŽUJE I STVARA

Novi Kampus Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku svojim novim zgradama i popratnim sadržajima, osim svoje osnovne funkcije, značajno utječe i na mijenjanje vizure grada Osijeka. Svojom otvorenošću i infrastrukturom Kampus doprinosi i unapređenju kvalitete života stanovnika Osijeka, ali je i urbanistički prepoznatljiv kao dio grada u kojem se uči, istražuje i stvara.

Smještaj studenata organiziran je u tri Studentska doma u Osijeku – Studentskom domu IGK (I. G. Kovačića 4) koji raspolaže sa 193 mjesta, Studentskom domu koji je smješten u prostoru Sveučilišnog kampusa (Kralja Petra Svačića 1c), a u kojem su 474 raspoloživa ležaja te u novom Studentskom paviljonu u Kampusu u kojem je na raspolaganju 796 ležajeva. Ukupni smještajni kapacitet u studentskim domovima je 1.463 mjesta. Smještaj je organiziran u studentskim sobama, sobama za invalide te apartmanima. Sve su sobe (jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne) dostupne studentima prijavom na Natječaj koji se raspisuje ususret novoj akademskoj godini, a što se može pratiti putem mrežne stranice Studentskog centra. Posebna se briga vodi o studentima s invaliditetom kojima je omogućen pristup i komunikacija sa svim sadržajima nove i postojeće zgrade. U novom je paviljonu 10 jednokrevetnih soba prilagođeno ovoj kategoriji studenata. Smještaj u domu, uz pristupačnu cijenu, osigurava ugodan i kvalitetan studentski život.

Prehrana studenata organizirana je u tri studentska restorana. Restoran u Istarskoj 5 i restoran Campus (Ulica Lavoslava Ružičke 3) na prostoru Sveučilišnog kampusa, rade na principu samoposluživanja, dok restoran Gaudeamus (Istarska 5), gdje je smješten i caffebar Studentski klub, radi uz uslugu konobara. Osim u restoranima, prehrana studenata proširuje se i u nizu objekata brze i jednostavne usluge pripremanja i posluživanja hrane i pića – koje se nalaze na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu, Odjelu za matematiku, te u studentskim domovima. Korisnik potpore svoje pravo dokazuje i ostvaruje putem studentske iskaznice (popularne X-ice).

Na prostorima Kampusa često se odvijaju različite kulturne, umjetničke, zabavne, sportske i druge manifestacije. Svojim bogatim društvenim životom i prekrasnim izgledom sveučilišni kampus je omiljeno mjesto za rad, život i zabavu naših studenata.

Fotografije novog paviljona Studentskog doma: Marko Banić / Reroot