Odjel za kemiju

Budi u elementu

 • O Odjelu

 • Studiji

 • Izvannastavne aktivnosti

 • Pogledaj, poslušaj i pročitaj….

 • Galerija

 • Kontakt

Odjel za kemiju
Ulica cara Hadrijana 8A,
31000 Osijek
www.kemija.unios.hr

O Odjelu

Odjel za kemiju osnovan je kao samostalna znanstveno-nastavna jedinica, u kolovozu 2005., a nastavak je dugogodišnje tradicije studija Kemije na Sveučilištu u Osijeku. Studij je usklađen prema zahjevima iz Bologne i moderniziran u pristupu nastavi kako bi se postigla veća efikasnost studiranja i kompatibilnost sa studijima kemije u Europi.

Najznačajnije djelatnosti Odjela su:

 • visoko obrazovanje,
 • znanstvenoistraživački rad u znanstvenom polju kemije,
 • istraživanje i razvoj u tehničkim i tehnološkim znanostima,
 • izvedba znanstvenih, stručnih, primjenskih i razvojnih projekata u znanstvenom polju kemije.

Prednosti studiranja na Odjelu za kemiju:

 • nastava se odvija u renoviranim prostorima i laboratorijima opremljenim suvremenom opremom i nastavnim pomagalima
 • laboratorijske vježbe odvijaju se u malim skupinama što omogućuje pojedinačan pristup nastavi i radu sa studentima
 • mogućnost dobivanja državne STEM stipendije u području prirodnih znanosti,
 • međunarodna mobilnost kroz ERASMUS+ program te odlazak na stručnu praksu kroz IAESTE program
 • sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima čiji se rezultati prezentiraju posterskim i usmenim priopćenjima na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu
 • izvannastavni sadržaji na kojima studenti aktivno sudjeluju – znanstveni i sportski susreti studenata prirodoslovnih fakulteta (PRIMATIJADA), Dani otvorenih vrata, Festival znanosti, Smotra Sveučilišta, organizacija znanstvenih radionica za osnovne i srednje škole
 • stopa zapošljavanja je vrlo visoka, svi su naši studenti zaposleni, a najviše je zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ali i u partnerskim institucijama kao što su Saponia, Vodovod, Zavod za javno zdravstvo i drugi

Studiji

Sveučilišni prijediplomski studij

Kemija

Sveučilišni diplomski studij

Kemija, smjerovi:

Izvannastavne aktivnosti

Suradnja s gospodarstvom i zajednicom

 • U sklopu Tjedna karijera održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali bivši studenti Odjela koji su zaposleni u gospodarskom sektoru te su uspostavljeni određeni kontakti sa zainteresiranim gospodarskim subjektima iz područja kemije, kemijske tehnologije i farmacije.
 • Odjel za kemiju aktivno surađuje s tvrtkama poput Saponie d.o.o.,Vodovoda d.o.o. Zavoda za javno zdravstvo, HEP-a, Inspecta i dr. s ciljem unapređenja nastavnog i znanstvenog procesa.
 •  U sklopu nastavničkog studija Kemije, Odjel za kemiju surađuje s nizom osnovnih i srednjih škola na području Osijeka i šire.
 • Studenti i nastavnici Odjela za kemiju sudjeluju u raznim aktivnostima popularizacije znanosti te su česti gosti vrtića, škola, domova i sl.

Otvorena vrata Odjela za kemiju i Festival znanosti

 • Svake godine u proljeće Odjel za kemiju sudjeluje na Festivalu znanosti sa zanimljivim predavanjima i radionicama za razne uzraste u svrhu popularizacije znanosti.
 • U sklopu dana Otvorenih vrata Odjela za kemiju otvaramo svoja vrata svim budućim studentima i široj javnosti kako bi vidjeli naše prostore, laboratorije s pripremljenim programom i eksperimentima za posjetitelje.
 • Često nam u posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola, neovisno o nekim organiziranim manifestacijama.

Alumni KeMo

Udruga je osnovana 18. lipnja 2020. godine te upisana u Registar udruga Republike Hrvatske.
Alumni Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Alumni KeMo) udruga je osnovana s ciljem promicanja ugleda Odjela za kemiju, poboljšanja kvalitete studiranja, unapređenja znanstvenog i stručnog rada te pomaganja članovima Udruge, ovisno o njihovim potrebama. Djelatnost udruge je samostalno djelovanje čija je osnovna misija izgraditi i ojačati međusobnu povezanost i suradnju svih generacija bivših studenata, s ciljem poticanja razmjene znanja i iskustva kroz aktivno sudjelovanje u stručnim, obrazovnim i istraživačkim djelatnostima na Odjelu za kemiju Sveučilišta u Osijeku.

Tko se može učlaniti i kako?
Ako ste završili jedan od studija (dodiplomski, prijediplomski, diplomski) na Odjelu za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (uključujući i studente dodiplomskog studija Biologija – kemija koji su diplomirali na Pedagoškom fakultetu te kasnije Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), zaposleni na Odjelu za kemiju u Osijeku (ili ste bili zaposleni), kao i svi prijatelji Odjela, ispunjavanjem priložene pristupnice.

Studentska sportska udruga “PRIMOS”
Od 2015. godine u sklopu Odjela za kemiju kao i na svim ostalim prirodoslovnim Odjelima je provedena službena registricija i osnivanje udruge pod nazivom Studentska sportska udruga “PRIMOS”, koja je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja sportskih aktivnosti studentica i studenata Odjela za kemiju, Odjela za biologiju, Odjela za matematiku i Odjela za fiziku: promicanja i razvoja zdravih životnih navika; očuvanja zdravlja u populaciji; promicanju i zaštiti humanih ideja, etičkih načela i ljudskih prava; organizacije humanitarnih, kulturnih i sportskih priredbi. Među glavnim ciljevima također je važno i razvijanje prijateljskog i natjecateljskog duha među članovima, te ostvarivanje suradnje s drugim studentskim zajednicama i drugim sportskim društvima.

Sudjelovanja studenata na kongresima

 • Osim na promociji Odjela za kemiju, naši su studenti vrijedno radili i na vlastitom znanstveno-istraživačkom radu u suradnji s asistentima i nastavnicima te su bili nagrađeni sudjelovanjem na brojnim konferencijama.
 • U listopadu se tradicionalno održava Simpozij studenata kemičara na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojem naši studenti sudjeluju s vlastitim usmenim i posterskim priopćenjima. Također Studentski zbor Odjela za kemiju sudjeluje i u organizaciji ovog simpozija.
 • U veljači se izmjenjuju Susret kemijskih inženjera i Studentski kongres o inženjerstvu materijala u organizaciji Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu na kojima naši studenti također sudjeluju.
 • Osim u Zagrebu, brojni se kongresi održavaju u Osijeku i Vukovaru: Hranom do zdravlja, Studentska GREEN konferencija, Voda za sve, Dani mladih istraživača, Ružkini dani, Znanost za mlade. Ove konferencije služe našim studentima kako bi vidjeli čime se sve drugi znanstvenici bave, da nauče nešto novo što će im pomoći u daljnjoj karijeri te da steknu poznanstva koja bi mogla otvoriti vrata novim znanstvenim suradnjama.

Promocija Odjela za kemiju

 • Naši dragi studenti, sadašnji i bivši, odgovorni su za nastanak slika i videa eksperimenata koje su samostalno provodili na dosadašnjim predstavljanjima Odjela za kemiju.
 • Odjel za kemiju čine svi naši zaposlenici, ali i studenti. Proteklih godina smo proveli brojne projekte u kojima smo predstavljali ono što radimo.
 • Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera za naše je studente uvijek predstavljala zadovoljstvo. Tada su uz pomoć nekoliko asistenata i nastavnika sa žarom pokušali približiti kemiju budućim studentima. Kroz eksperimente i isticanje lijepih iskustava pokušali su objasniti svima, kako to da su baš zavoljeli tu „strašnu“ kemiju. To je bila prilika da svatko od njih bude kreativan i osmisli način na koji oni gledaju.
 • Također, otvorili smo vrata svim budućim studentima i široj javnosti kako bi vidjeli naše prostore, laboratorije s pripremljenim programom i eksperimentima za posjetitelje. Svake godine u proljeće sudjelovali smo i na Festivalu znanosti.
 • U predbožićno doba sudjelovali smo u Adventu kreativnosti. Osim toga, Studentski zbor je pokrenuo originalnu radionicu Kemija Božića gdje su naši studenti imali priliku izrađivati božićne ukrase s tematikom kemije, te se međusobno družiti.
 • Ove je godine Studentski zbor pokrenuo i MasKEMbal u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu. Ova je manifestacija bila iznimno posjećena i medijski popraćena. Osim naših studenata, maskirali su se i naši asistenti i nastavnici. Na taj način su pokazali da naš mali Odjel krasi zajedništvo.
 • Da kemija za naše studente predstavlja užitak, zabavu i kvalitetno provedeno vrijeme, možete se uvjeriti na fotografijama u privitku. Radite ono što volite i volite ono što radite pa ćete svaki dan imati osmijeh na licu!

Upoznajte Odjel za kemiju

MasKEMbal

 • Manifestacija MasKEMbal održana je u veljači 2020. u prostorima Odjela za kemiju te je bila otvorena za sve posjetitelje svih uzrasta koji su imali priliku na zabavan i interaktivan način proći razvoj kemije kroz stoljeća te upoznati poznate kemičare. Prostori Odjela su, uz veliku pomoć studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pretvoreni u svijet u kojem se moglo otkriti radioaktivnost uz pomoć Marie Curie, šminkati se i pripraviti prirodnu kozmetiku s Kleopatrom ili pak saznati tko su bili Jabir-Ibn Hayyan, Marija Židovka i Paracelzus.
 • Prisutne su bile i nezaobilazne vještice koje su pripremale ljekovite napitke i masti te gatara koja je proricala budućnost iz dlana ili pak preporučila kristal odgovarajuće kristalne strukture ovisno o energiji pojedinaca. Također se moglo popiti čaj s našim nobelovcima Lavoslavom Ružičkom i Vladimirom Prelogom te ih bolje upoznati. Poseban je sadržaj osmišljen za srednjoškolce viših razreda koji su imali prilike na trenutak postati forenzičari te se putem zanimljivih analitičkih pokusa „uhvatiti u koštac“ s rješavanjem misterija i otkrivanjem ubojice. Svi sudionici su se, kako to već priliči u pokladno vrijeme, mogli počastiti krafnama i keksićima koji su činili periodni sustav, a koje su ispekli i ukrasili studenti Odjela za kemiju.

Radionice: “Vježbajte (kemiju) s nama”
U sklopu promocije znanosti i nastavnog rada te sa željom za što boljom budućom suradnjom sa školskim ustanovama na Odjelu za kemiju su organizirane radionice pod nazivom: „Vježbajte (kemiju) s nama“. Radionice su bile namijenjene učenicima srednjih škola s posebnim naglaskom na učenike trećih i četvrtih razreda. U sklopu njih je održan niz laboratorijskih vježbi koje su inače sastavni dio kurikuluma u srednjim školama kao i sastavni dio izvedbenog plana nastave na Odjelu za kemiju. Pozivu su se odazvale škole: Jezična Gimnazija Osijek, Tehnička i Prirodoslovna Gimnazija Ruđera Boškovića te Gimnazija Vukovar. Laboratorijske vježbe izvodili su sami učenici uz stručni nadzor nastavnika i asistenata Odjela za kemiju.

Advent kreativnosti
Odjel za kemiju sudjelovao je na Adventu kreativnosti održanom u prosincu 2019, te je pripremio radionice pod nazivom Kemija Božića te Čarolija u bojama u kojima su se izrađivali božićni ukrasi u obliku jednostavnih molekula prisutnih u svakodnevnom životu te izvodili jednostavni kemijski pokusi s naglaskom na promjenu boja uslijed kemijskih reakcija. Cilj aktivnosti bio je približiti kemiju kao znanost širokoj populaciji.

Radionica Kemija Božića
U organizaciji Studentskog zbora pokrenuta je originalna radionica Kemija Božića u kojoj su naši studenti uz međusobno druženje i zabavu imali priliku izrađivati božićne ukrase s tematikom kemije te unijeti dašak božićne čarolije u prostore Odjela za kemiju

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

Savršeni svijet kemije

Nevidljivo pismo

Pokus – bakar

Riječ sadašnjih i bivših studenata Odjela za kemiju

Antonia Vicić – 2. godina Diplomskog sveučilišnog studija kemije
Moj prvi izbor bio je medicina, ali kako je bilo potrebno pisati maturu iz kemije morala sam se njoj posebno posvetiti. Učenjem kemije za maturu otvorila su mi se nova vrata tada neistraženog svijeta kemije u koji sam odlučila zakoračiti i nastaviti dalje istraživati sve do danas. Najviše mi se svidjela treća godina koja mi je pokazala da Odjel za kemiju krase, posvećeni i predani znanstvenici i nastavnici koji su tu da surađuju sa studentima, a ne da prave podjele. U budućnosti očekujem da ta suradnja bude još jača te da nastavimo upotpunjavati jedni druge u znanju i slozi. Budućim studentima želim puno sreće, rada, znanja, strpljenja i upornosti jer kako bi bili dobri kemičari, upravo su vam ove osobine dobitna formula za uspjeh.

Sara Goman – 1. godina Diplomskog sveučilišnog studija kemije
Nakon gotovo tri godine studiranja kemije na Odjelu za kemiju u Osijeku, usudim se reći sljedeće: studij kemije je zahtjevan, ali iznimno zanimljiv. Naime, naše obrazovanje sastoji se od tri dijela: teorije, seminara i laboratorijskih vježbi. Važno je napomenuti kako navedeni dijelovi ovise jedni o drugima. Za kvalitetan rad u laboratoriju, kao i za seminarski rad, potrebno je dobro poznavanje teorije. Kao student imamo brojne mogućnosti poput sudjelovanja na različitim projektima. Za svaki pothvat, profesori, asistenti i ostali djelatnici našeg Odjela dostupni su kako bi pružili pomoć na bilo koji način. Suradnja, dobra volja i međusobno uvažavanje, glavne su sastavnice studija.

Marija Škobić, mag. educ. chem. – Centar za tlo, Osijek
Upisala sam studij kemije jer mi se svidio taj predmet u osnovnoj školi. Kemija mi je bila posebnija od ostalih prirodnih predmeta jer smo mogli odraditi pokuse. Kemija je zanimljiva i primjenjiva u mnogim poslovima. U četvrtom razredu sam se dvoumila između biologije i kemije, ali sam ipak upisala kemiju jer sam razmišljala ako ne budem imala posla u struci barem mogu držati instrukcije iz kemije. Lijepe trenutke pamtim po tome što sam upoznala divne osobe s kojima se i danas družim. Lijepo je to što smo bili mala grupa stoga su se profesori i asistenti mogli svima jednako posvetiti. Najdraži trenuci su bili praktikumi gdje smo mogli konkretno na primjerima naučiti, ali i lijepo se zabaviti i nasmijati jer je atmosfera bila opuštena. Na početku sam držala instrukcije u jednom centru za instrukcije, zatim sam kratko radila u školama po zamjenama i trenutno sam zaposlena u HAPIHu, Centru za tlo, Odsjeku za fizikalne, kemijske i mikrobiološke analize tla i drugih medija gdje sam bila oko dvije godine na analitici tla i biljnog materijala, a od sada sam na analitici vina u Odsjeku laboratorija za analize vina i ulja.

Silvija Šafranko, mag. chem. – Prehrambreno-tehnološki fakultet, Osijek
Studij kemije sam upisala jer me još od osnovne škole prati i vodi znatiželja o procesima i materijalima s kojima se svakodnevno susrećemo. No, tek kada sam upisala studij Kemije i svakom novom spoznajom sam shvatila da je kemija moj pravi poziv, da se time želim baviti i istraživati nove stvari. Studij su definitivno obilježila druženja s kolegama, zajednički rad i dogodovštine s predavanja i praktikuma. Najbolji dio je naravno bila kava i druženje poslije predavanja. Prije dvije godine sam diplomirala i nije se mnogo toga promijenilo. Upisala sam poslijediplomski doktorski studij na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu gdje radim kao asistent na projektu. Stečeno znanje tijekom studija kemije i dalje produbljujem te i dalje vrlo rado surađujem s kolegama s Kemije.

Mateja Drulak, mag. chem. – Pliva d.o.o., Zagreb
Gotovo cijelu srednju školu pripremala sam se za medicinu, htjela sam raditi u zdravstvu. U 4. razredu sam potpuno odustala od medicine i dvoumila se između kemije i matematike. U konačnici sam upisala kemiju jer mi se činila zanimljivijom i mislila sam da se lakše mogu zaposliti kao magistra kemije. Od lijepih trenutaka ne bih htjela izdvajati samo jedan, ali određeni predmeti i profesori su bili skroz zanimljivi. Također, praktikumi su bili posebno zanimljivi i učenje za ulazne kolokvije 10 minuta prije praktikuma. Posebno su mi ostali u sjećanju praktikumi kada se dogodila neka nezgoda pa smo to prepričavali još tjednima. Ali definitivno je najbolje od svega bilo kada shvatiš da je odgođeno neko predavanje pa završiš u kafiću s ekipom s faksa ili kada profesor odluči održati nastavu u kafiću. Trenutačno radim u Kontroli kvalitete u Plivi d.o.o. u Zagrebu. Dio sam tima u laboratoriju za tehničku podršku i validaciju procesa koji transferira i izrađuje metode te validira procesne proizvode. Posao u mojoj jedinici je dinamičan i svaki tjedan me očekuje nešto novo. U kratkom vremenu se može puno toga naučiti od stručnih ljudi i divnih kolega.

dr. sc. Jelena Kojčinović, asistent
Kao bivša studentica Odjela za kemiju, a sada i zaposlenica, mogu reći da imam pogled iz dvije perspektive. Kemija me oduvijek zanimala zajedno uz književnost, matematiku, engleski jezik, stvari koje se naizgled čine nepovezanima. No, tijekom studija mi je pomoglo to što sam mogla sve to iskoristiti. Kemija je eksperimentalna znanost, no osim činjenica, bavljenje znanstvenoistraživačkim radom zahtijeva i veliku dozu kreativnosti. Nije cilj samo poznavati materiju nego i iskoristiti postojeća znanja za stvaranje nečeg novog. Kada volite to što radite, ograničenja nema. Najveće zadovoljstvo u radu sa studentima je kada vidite ozarena lica koja su shvatila zašto se vrijedi baviti ovim poslom. Smatram da dobrog nastavnika čini i sposobnost da motivira svoje studente.

Milenko Korica, asistent
Kemija me oduvijek očaravala i budila u meni neku intrigu i znatiželju te sam je iz tog razloga najviše zavolio i težio tomu da mi postane sastavni dio struke i karijere. No to ne bi bilo ništa čudno da uz kemiju nemam još jednu veliku profesionalnu ljubav bez koje mi je nezamislivo postojanje, a to je svakako ljubav prema sportu. Netko bi rekao da su to dvije nepovezane stvari, ali zapravo mnogi će se prevariti. Kemija je kao znanost koherentni sustav znanja o objektivnoj stvarnosti koji je prije svega u funkciji zadovoljavanja određenih potreba i rješavanja praktičnih problema. Znanost kao takva nije niti može biti vrijednosno neutralna jer znanstvenik mora biti svjestan osnovnih ljudskih i moralnih vrijednosti, kao što su poštenje, humanist, poštovanje jedinki, primjena znanosti za boljitak društva, očuvanje života i zdravlja, ublažavanje bolova, odavanje priznanja, “fair-play” postupanje i čestitost. Iz ovakvog postupanja zapravo je vidljiva uska povezanost znanosti i sporta koja meni služi kao vodič prilikom postupanja tijekom provedbe različitih oblika treninga, sportskih (sportsko fizičke aktivnosti) i znanstvenih (edukacijsko-istraživačke aktivnosti). Vođen tim načelima hrabro koračam svaki dan u nove izazove i pobjede, a kao djelatnik Odjela za kemiju izuzetno sam sretan i zadovoljan što imam mogućnost i priliku kroz svoje znanje i iskustvo prenosiiti znanstvene, sportske, moralne i ljudske zakonitosti, ideje i postulate integracijom različitih aktivnosti novim generacijama. Kemija nije samo teorijsko poznavanje suštine tvari i tijeka reakcija. Kemija je eksperimentalna znanost koja obuhvaća pravilne procjene djelovanja svih čimbenika, u skladu sa određenim zakonitostima čiju suštinu trebamo razumijevati, ispoštovati i pravilno vrednovati. Cilj je ostvarenje uspjeha (pobjeda) stjecanjem i primjenom kombinacija talenta, znanja, vještina te ulaganjem truda uz određenu dozu kreativnosti.

Tatjana Šafarik, mag. educ. chem., Sveučilište u Bordeauxu, Francuska
Studij kemije sam upisala zbog svog znatiželjnog karaktera i kontinuiranog traganja za odgovorima na pitanje „Zašto?“. Studij kemije mi je omogućio usvajanje teorijskih osnova koje sam potom implementirala u eksperimentalnom radu u laboratoriju. Najljepše trenutke studiranja sam provela u laboratoriju s kolegama jednakog entuzijazma i ljubavi prema kemiji. Također sam imala priliku za stručnu praksu u inozemstvu, koja je obogatila moju karijeru, a i privatni život. Trenutno sam zaposlena kao doktorand na Sveučilištu u Bordeauxu u Francuskoj gdje se bavim složenim makroporoznim zlatnim elektrodama koje se koriste kao platforma za imobilizaciju enzima.

Riječ nastavnika Odjela za kemiju

Doc. dr. sc. Olivera Galović
Zašto studirati na Odjelu za kemiju…. zato što je studiranje na Odjelu za kemiju, u stvari, stalno otkrivanje nečeg novog i zanimljivog, zato što je znanje moć, a ovdje ćete steći tu moć, zato što, iako kemija nije vegeta, miješa se u sve, zato što s diplomom Odjela za kemiju možete raditi na mjestu na kojem ćete svoja znanja uspješno primijeniti i zato što nam je jednostavno lijepo zajedno provoditi vrijeme!

Galerija

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja