Filozofski fakultet

ProBUDI (se) na FFOS-u

 • O Fakultetu

 • Studiji

 • Izvannastavne aktivnosti

 • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

 • Galerija

 • Kontakt

Filozofski fakultet
L. Jägera 9,
31000 Osijek
www.ffos.unios.hr

O Fakultetu

Zašto studirati na Filozofskom fakultetu?

 • Certifikat za kvalitetu
  Jedno smo od manjeg broja učilišta u Republici Hrvatskoj kojem je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske dodijelila certifikat za kvalitetu.
 • Učenje od najboljih
  Naši su nastavnici i suradnici međunarodno priznati znanstvenici, inovatori, vodeći poslovni stručnjaci, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednici časopisa, prevoditelji i pisci.
 • Motivirajuća atmosfera i briga o studentima
  Naši su studenti naši partneri. Brinemo se o svojim studentima, slušamo njihova mišljenja i prijedloge. Kako bi studiranje bilo što lakše i uspješnije, našim su studentima na raspolaganju nastavnici mentori, kolege studentski savjetnici, te student prodekan. Također, studentima pružamo i potrebnu financijsku potporu.
 • Partnerski odnosi sa zajednicom
  Promičemo društveno odgovorno ponašanje među našim studentima. Naši studenti volontiraju, obavljaju praksu, sudjeluju u projektima i umrežavaju se s organizacijama, ustanovama i institucijama u zajednici.
 • Mobilnost
  Imamo najveću mobilnost studenata na Sveučilištu. Naši studenti imaju mogućnost studirati na sveučilištima u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.
 • Različitost
  Uz šezdesetak različitih studijskih programa te 1500 studenata, različita mišljenja i iskustva naša su svakodnevica. Različitošću promičemo toleranciju i kritičko mišljenje.
 • Kvalitetna nastava
  Naši nastavnici imaju bogato znanje i iskustvo u područjima koja podučavaju. Studenti su kvalitetu nastave prošle akademske godine ocijenili ocjenom 4,7! Radimo u malim skupinama, omjer je nastavnika i studenata povoljan te iznosi 1:11.
 • Mogućnost napredovanja
  Pružamo obrazovanje na više razina, od preddiplomskih do poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija, te razvijanje dodatnih kompetencija pohađanjem programa cjeloživotnog obrazovanja.
 • Znanstveno-istraživački rad
  Naše studente aktivno uključujemo u svoja znanstvena istraživanja pri čemu potičemo povezivanje sa STEM
  područjima.
 • Dobra mogućnost zapošljavanja
  Uz međunarodno priznate diplome, naše iskustvo i povezanost s različitim ustanovama, organizacijama, institucijama i tvrtkama, naši studenti imaju dobru mogućnost zapošljavanja i u Hrvatskoj i u svijetu. Naši studenti ne rade samo u prosvjeti već i u privatnom sektoru, državnoj upravi, televiziji, diplomaciji, institucijama EU-a, nevladinim ili međunarodni udrugama.

Za što bolje usvajanje znanja i razvijanje vještina za buduće zanimanje, u nastavi važno mjesto zauzima učenje otkrivanjem, praktičan rad studenata, projektna nastava i svi drugi oblici nastave u kojima je student aktivan sudionik. Nastava se upotpunjuje gostujućim predavanjima profesora s drugih institucija, a u kontekstu određenih tema organizira se i terenska nastava. Studenti redovito sudjeluju na konferencijama i seminarima, izdaju studentske časopise i zbornike radova te organiziraju književne večeri. Za što bolje usvajanje znanja i razvijanje vještina za buduće zanimanje, u nastavi važno mjesto zauzima učenje otkrivanjem, praktičan rad studenata, projektna nastava i svi drugi oblici nastave u kojima je student aktivan sudionik. Nastava se upotpunjuje gostujućim predavanjima profesora s drugih institucija, a u kontekstu određenih tema organizira se i terenska nastava.
književne večeri.

Studiji

Preddiplomski sveučilišni studiji

Hrvatski jezik i književnost (jednopredmetni)

Hrvatski jezik i književnost (dvopredmetni)

Povijest (dvopredmetni)

Informatologija (jednopredmetni)

Informatologija (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost (jednopredmetni)

Njemački jezik i književnost (dvopredmetni)

Pedagogija (dvopredmetni)

Filozofija (dvopredmetni)

Psihologija (jednopredmetni)

Mađarski jezik i književnost (dvopredmetni)

Sociologija (dvopredmetni)

Povijest umjetnosti (dvopredmetni)

Diplomski sveučilišni studiji

Hrvatski jezik i književnost – nastavnički smjer (jednopredmetni)

Hrvatski jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Povijest – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Informatologija (dvopredmetni)

Informacijska tehnologija (dvopredmetni)

Nakladništvo (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – prevoditeljski smjer (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – filološki smjer (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost – nastavnički smjer (jednopredmetni)

Njemački jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost – prevoditeljski smjer (dvopredmetni)

Pedagogija (dvopredmetni)

Filozofija – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Psihologija (jednopredmetni)

Mađarski jezik i književnost – komunikološki smjer (dvopredmetni)

Sociologija – nastavnički smjer (dvopredmetni)

 

Izvannastavne aktivnosti

Osim kvalitetne nastave, na Filozofskom fakultetu posebna se pažnja posvećuje poticanju studenata na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koje uključuju organiziranje i sudjelovanje na konferencijama i seminarima, obavljanje (volonterske) prakse, aktivnosti u brojnim udrugama, promociju studentskih časopisa te organizaciju književnih večeri.

Studentske udruge i klubovi

 • Klub studenata psihologije PSIHOS
 • Udruga studenata filozofije »logOs«
 • Klub studenata informacijskih znanosti LIBROS
 • Klub studenata povijesti ISHA Osijek
 • Studentski književni klub ALEPH
 • Udruga studenata mađarskog jezika HUNGARICUM
 • Udruga studenata engleskog jezika GLOTTA
 • Udruga studenata pedagogije Filozofskog fakulteta Osijek – USPOS

Kontakti klubova studenata i udruga nalaze se na mrežnim stranicama FFOS-a

Poznati bivši studenti

Mnoga poznata imena i uspješni građani u regiji i državi svoje su visokoškolske diplome stekli na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Neki su od njih:

 • Julijana Matanović, profesorica i književnica
 • Daniel Kutin, novinar Hrvatske radiotelevizije
 • Mia Dimšić, pjevačica
 • Ana Brezovac, vlasnica škole stranih jezika i prevoditeljske agencije AdHoc
 • Luka Buljan, backend developer
 • Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije
 • Saša Kopljar, novinar na Novoj TV

Jedinstvene manifestacije FAKULTETA

 • NOĆ FFOS-a – inovativan i kreativan događaj otvoren za široku zajednicu, napose buduće studente, prvi takve prirode na sveučilišnoj razini
 • Programski tjedan “Uhvati ritam u knjižnici”
 • Popularizacijski nastavni intermedijalni i interaktivni projekt Glagoljaška večer(a) održava se od 2015. godine na studiju Hrvatskoga jezika i književnosti kao doprinos strategijama kulturnoga pamćenja kojima je zadatak konstruiranje i potvrđivanje kulturnoga identiteta. (Fakultetu je 2018. godine priskrbio godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologija).
 • “Otvoreni četvrtak” – ciklusima popularnoznanstvenih predavanja koja se temelje na znanstvenim istraživanjima, a održavaju ih profesori, asistenti i znanstveni novaci Filozofskog fakulteta te gosti predavači. Predavanja su otvorena zainteresiranoj javnosti, može im se nazočiti u prostorijama Fakulteta i putem videostreaminga, a po održavanju predavanja su dostupna na portalu YouTube.

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

Noć FFOS-a
Filozofski fakultet Osijek jedini je fakultet u Republici Hrvatskoj koji u okviru svojih promidžbenih aktivnosti organizira Noć fakulteta!
Manifestacija je oblikovana kao edukativno-zabavni događaj cilj kojega je promocija i promidžba Filozofskoga fakulteta kao jedne od najstarijih osječkih visokoškolskih obrazovnih ustanova i sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u prvome redu među populacijom srednjoškolskih učenika, ali i u lokalnoj zajednici te na regionalnoj razini.
Prva Noć FFOS-a bila je ispunjena brojnim programima koji su privukli velik broj studenata i maturanata među kojima je bilo natjecanje u najsporijoj vožnji biciklom (aktivnost organizirao prof. Željko Beissmann), predavanje o poljskom jeziku i kulturi (lektorica Joanna Michta), pub kviz za srednjoškolce, mini turnir u kartaškoj igri belot te šahu, razgovor s književnicom Jasnom Horvat o romanu Osvojski, igra s pjevanjem i nazdravljanjem pod nazivom Noćni kabinet Eugena od Savoje u režiji prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Roberta Raponje, a u izvođenju mladoga glumca Filipa Severa i uz glazbenu pratnju Luke Gotovca. Na kraju večeri upriličen je soirée – druženje uz glazbu i vino za uzvanike i posjetitelje te studentska zabava.

Noćni kabinet Eugena od Savoje

Noć FFOS-a okom kamere

Virtualna šetnja Fakultetom

Galerija

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja