Filozofski fakultet Osijek

ProBUDI (se) na FFOS-u

 • O Fakultetu

 • Studiji

 • Izvannastavne aktivnosti

 • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

 • Galerija

 • Kontakt

Filozofski fakultet
L. Jägera 9,
31000 Osijek
www.ffos.unios.hr

O Fakultetu

Zašto studirati na Filozofskom fakultetu?

 • Certifikat za kvalitetu
  Jedno smo od manjeg broja učilišta u Republici Hrvatskoj kojem je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske dodijelila certifikat za kvalitetu.
 • Učenje od najboljih
  Naši su nastavnici i suradnici međunarodno priznati znanstvenici, inovatori, vodeći poslovni stručnjaci, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednici časopisa, prevoditelji i pisci.
 • Motivirajuća atmosfera i briga o studentima
  Naši su studenti naši partneri. Brinemo se o svojim studentima, slušamo njihova mišljenja i prijedloge. Kako bi studiranje bilo što lakše i uspješnije, našim su studentima na raspolaganju nastavnici mentori, kolege studentski savjetnici, te student prodekan. Također, studentima pružamo i potrebnu financijsku potporu.
 • Partnerski odnosi sa zajednicom
  Promičemo društveno odgovorno ponašanje među našim studentima. Naši studenti volontiraju, obavljaju praksu, sudjeluju u projektima i umrežavaju se s organizacijama, ustanovama i institucijama u zajednici.
 • Mobilnost
  Imamo najveću mobilnost studenata na Sveučilištu. Naši studenti imaju mogućnost studirati na sveučilištima u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.
 • Različitost
  Uz 31 studijski program: 14 preddiplomskih, 14 diplomskih i 3 poslijediplomska, i 65 studijskih kombinacija te oko 1300 studenata iz čak šesnaest hrvatskih županija, različiti kulturni i jezični idiomi, različiti svjetonazori, životni i modni stilovi naša su svakodnevica. Različitošću promičemo toleranciju, intelektualnu znatiželju i kritičko mišljenje.
 • Kvalitetna nastava
  Naši nastavnici imaju bogato znanje i iskustvo u područjima koja podučavaju. Nastavni se proces upotpunjuje terenskom nastavom koja prati izvedbeni plan nastave. Za što bolje usvajanje znanja i razvijanje vještina za buduće zanimanje, u nastavi važno mjesto zauzimaju učenje otkrivanjem, praktičan rad studenata, projektna nastava i svi drugi oblici nastave u kojima je student aktivan sudionik. Inovativnim nastavnim metodama nastavnici potiču studente na kreativnost koja se zapaženo diseminira u različite kulturne prostore na razini grada, ali i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Naši nastavnici i neposredno evaluiraju svoj rad te kontinuirano nastoje podizati kvalitetu nastavnog procesa u suradnji sa studentima. U pandemijskim okolnostima nastojimo zadržati neposredni kontakt sa studentima, no i omogućiti svima koji su bolešću pogođeni, zamjenske oblike nastavne izvedbe, i to u individualnom pristupu. Naš Fakultet obogaćuje nastavu gostujućim predavanjima uglednih domaćih i inozemnih predavača, koja su često otvorena javnosti.
 • Mogućnost napredovanja
  Pružamo obrazovanje na više razina, od preddiplomskih do poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih) studija, te razvijanje dodatnih kompetencija pohađanjem programa cjeloživotnog obrazovanja.
 • Znanstveno-istraživački rad
  Naše studente aktivno uključujemo u svoja znanstvena istraživanja, u sudjelovanje na domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim konferencijama, a studenti su i suautori brojnih znanstvenih radova i knjiga sa svojim profesorima. Uključujemo ih u programe popularizacije znanosti kroz različite javne kulturne priredbe, a potičemo ih i na povezivanje sa STEM područjima.
 • Dobra mogućnost zapošljavanja
  Uz međunarodno priznate diplome, naše iskustvo i povezanost s različitim ustanovama, organizacijama, institucijama i tvrtkama, naši studenti imaju dobru mogućnost zapošljavanja i u Hrvatskoj i u svijetu. Naši studenti ne rade samo u prosvjeti već i u privatnom sektoru, državnoj upravi, televiziji, diplomaciji, institucijama EU-a, nevladinim ili međunarodni udrugama.
 • Kreativnost
  Svoje studente potičemo i na kreativno izražavanje, na povezivanje teorije i prakse u estetski tekst, na razvijanje sofisticiranih jezika estetske komunikacije te kulturnog senzibiliteta koji će pridonijeti globalnoj kulturnoj i intelektualnoj evoluciji. Naši studenti autorski sudjeluju u kazališnim izvedbama, književnim i multimedijskim izložbama, na koncertima… Studenti Filozofskog fakulteta za svoju su estetsku produkciju nagrađivani uglednim nacionalnim cehovskim nagradama, a brojni su od njih danas ugledni hrvatski pisci i umjetnici.

Studiji

Preddiplomski sveučilišni studiji

Hrvatski jezik i književnost (jednopredmetni)

Hrvatski jezik i književnost (dvopredmetni)

Povijest (dvopredmetni)

Informatologija (jednopredmetni)

Informatologija (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost (jednopredmetni)

Njemački jezik i književnost (dvopredmetni)

Pedagogija (dvopredmetni)

Filozofija (dvopredmetni)

Psihologija (jednopredmetni)

Mađarski jezik i književnost (dvopredmetni)

Sociologija (dvopredmetni)

Povijest umjetnosti (dvopredmetni)

Diplomski sveučilišni studiji

Hrvatski jezik i književnost – nastavnički smjer (jednopredmetni)

Hrvatski jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Povijest – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Informatologija (dvopredmetni)

Informacijska tehnologija (dvopredmetni)

Nakladništvo (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – prevoditeljski smjer (dvopredmetni)

Engleski jezik i književnost – filološki smjer (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost – nastavnički smjer (jednopredmetni)

Njemački jezik i književnost – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Njemački jezik i književnost – prevoditeljski smjer (dvopredmetni)

Pedagogija (dvopredmetni)

Filozofija – nastavnički smjer (dvopredmetni)

Psihologija (jednopredmetni)

Mađarski jezik i književnost – komunikološki smjer (dvopredmetni)

Sociologija – nastavnički smjer (dvopredmetni)

 

Izvannastavne aktivnosti

Osim kvalitetne nastave, na Filozofskom fakultetu posebna se pozornost posvećuje poticanju studenata na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koje uključuju organiziranje i sudjelovanje na studentskim konferencijama i seminarima, obavljanje volonterske prakse, angažman u brojnim udrugama, rad u studentskim časopisima te organizaciju književnih večeri i tribina o aktualnim (mikro)regionalnim i globalnim temama – o zbivanjima na Sveučilištu, u gradu Osijeku, u društvu i kulturi općenito.

Studentske udruge i klubovi

 • Klub studenata psihologije PSIHOS
 • Udruga studenata filozofije »logOs«
 • Klub studenata informacijskih znanosti LIBROS
 • Klub studenata povijesti ISHA Osijek
 • Studentski književni klub ALEPH
 • Udruga studenata mađarskog jezika HUNGARICUM
 • Udruga studenata engleskog jezika GLOTTA
 • Udruga studenata pedagogije Filozofskog fakulteta Osijek – USPOS

Studentski časopisi i zbornici

Studenti osječkoga Filozofskog fakulteta inicijatori su, urednici, suradnici i lektori brojnih studentskih časopisa, čime stječu dragocjeno iskustvo u radu koji potencijalno može prerasti u njihovo zanimanje i poziv. Studentski časopisi ALEPH, časopis za književnost, Essehist, časopis studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti, Hrvatistika, jezikoslovni časopis, Libros, časopis studenata Informacijskih znanosti, Didaskalos, časopis iz polja pedagogije i srodnih znanosti, Kick, časopis studentske udruge GLOTTA, Bilten studentskih radova iz filozofije, Filozof iz Osijeka, međumrežni časopis studenata Filozofskoga fakulteta, Osijek, nastavljaju tradiciju pionirskih studentskih publikacija kao što su Rijek, Punch i Glede. Na našem se Fakultetu studentska produkcija proizašla iz nastavnih aktivnosti i te kako vidi i vrednuje, objavljivanjem u zasebnim studentskim zborničkim publikacijama, no i u različitim stručnim i znanstvenim časopisima, što studentima postaje vrijednom referencom za stručno i znanstveno napredovanje.

O udrugama i časopisima studenata Filozofskog fakulteta opširnije možete čitati na poveznici

https://www.ffos.unios.hr/studenti/izvannastavne-aktivnosti/klubovi-i-izdanja/

Poznati bivši studenti

Mnoga ugledna imena u kulturi, znanosti, umjetnosti i neumjetničkim medijima svoje su visokoškolske diplome stekli na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Navodimo samo neka od njih kako bismo što zornije uputili na širok spektar kompetencija koje se stječu tijekom studiranja na našem Fakultetu, kao i na brojne mogućnosti zapošljavanja i afirmacije u različitim društvenim sektorima:

 • Sara Delač, psihologinja – stručnjakinja u području ljudskih potencijala, Infobip d.o.o.
 • Hilda Huj, klinička i forenzička psihologinja i partner u tvrtki ARCH Psychological Services (Kanad
 • Antun Matanović, backend developer u tvrtki Inchoo
 • Helena Sablić Tomić, sveučilišna profesorica i dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
 • Martina Skvorcov, profesorica engleskog i njemačkog jezika, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
 • Antonija Šarić, docentica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku
 • Goran Tubić, ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži Osijek
 • Jelena Pataki, prevoditeljica više od pedeset književnih naslova
 • Ivica Zec, prevoditelj (osobito u procesu višegodišnje mirne reintegracije), časopisni urednik, suosnivač i član projektne multiumjetničke skupine/scene Noise Slawonische Kunst
 • Julijana Matanović, kvorumašica, književnica, književna teoretičarka
 • Goran Rem, nagrađivani kvorumaš-pjesnik, esejist i kritičar, povjesničar književnosti i mediostilističar, prireditelj i urednik
 • Delimir Rešicki, kvorumaš-pjesnik, dobitnik Goranova vijenca za ukupan doprinos pjesničkoj umjetnosti
 • Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova
 • Anđelko Mrkonjić, nagrađivani pjesnik i multimedijalni umjetnik
 • Ivica Vuletić, vlasnik nakladničke kuće Svjetla grada i knjižare Nova
 • Željka Bertić, vlasnica Učilišta Janus
 • Miroslava Vučić, urednica lektirnih izdanja i književnosti u Školskoj knjizi
 • Marinko Plazibat, nagrađivani pjesnik
 • Marijana Radmilović, nagrađivana pjesnikinja
 • Tihomir Dunđerović, nagrađivani pjesnik, glazbenik i multimedijski umjetnik
 • Franjo Nagulov, nagrađivani pjesnik, romanopisac, književni kritičar, scenarist
 • Davor Ivankovac, nagrađivani pjesnik i književni kritičar
 • Ivana Buljubašić, nagrađivana književna kritičarica
 • Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, nagrađivani pisac
 • Mato Nedić, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, putopisac, esejist i književni kritičar
 • Denis Ostrošić, pokretač Udruge stvaratelja u kulturi Kult, Biblioteke Kult i slatinski gradonačelnik
 • Igor Gajin, nagrađivani književni kritičar i književni teoretičar
 • Darko Vuković, pjesnik
 • Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, redateljica, teatrologinja, hrvatska književnica, doktorica znanosti, profesorica na ADU
 • Ljiljana Krička Mitrović, glumica u osječkom HNK-u
 • Tamara Damjanović, kazališna redateljica
 • Domagoj Hajduković, političar, zastupnik u Hrvatskome saboru
 • Mia Dimšić, glazbenica
 • Daniel Kutin, novinar Hrvatske radiotelevizije
 • Ana Brezovac, vlasnica škole stranih jezika i prevoditeljske agencije AdHoc
 • Luka Buljan, backend developer
 • Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije
 • Saša Kopljar, novinar na Novoj TV

Jedinstveni programski sadržaji Fakulteta

 • Filozofski u eteru – emisija je o ljudima i događajima na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u čijem uređivanju i vođenju sudjeluju studenti Filozofskog fakulteta
 • Otvoreni četvrtak –  popularnoznanstvena predavanja koja se temelje na znanstvenim istraživanjima, a održavaju ih profesori, asistenti, znanstveni novaci i poslijedoktorandi Filozofskog fakulteta te gosti predavači; predavanja su otvorena zainteresiranoj javnosti, može im se nazočiti u prostorijama Fakulteta i putem videostreaminga, a po održavanju, predavanja su dostupna na portalu YouTube; neki od “vanjskih” gostiju Otvorenog četvrtka dosad su bili filmski redatelj Dalibor Matanić, turistički vodič Vlado Fest, jezikoslovac i politolog Ivo Žanić…
 • Naša književnost – serijal programa u fakultetskoj knjižnici, u kojem se predstavljaju autori koji su potekli sa studija Filozofskog fakulteta
 • EstLab – znanstveni, umjetnički, multimedijalni program udruge Estetički laboratorij, podijeljen na radne sekcije: Dija-Logos (filozofska čitanja), Filmozofija (osvrti, projekcija i razgovori o filmovima), Književni klub (književna čitanja i razgovori), Glazbena sekcija (osvrti, slušaonica, živa svirka), Tehnosfera (osvrti i razgovori) i EstLab Radio
 • NOĆ FFOS-a – inovativan i kreativan događaj otvoren za široku zajednicu, napose buduće studente, prvi takve prirode na sveučilišnoj razini
 • Glagopedija – korisnički program/mobilna aplikacija u kojoj je glagoljična pismovna sastavnica zastupljena s 220 spomenika, dok ćirilični korpus broji 70-ak spomenika; projekt prof. dr. sc. Milice Lukić i doc. dr. sc. Vere Blažević Krezić 2018. je godine nagrađen godišnjom Državnom nagradom za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (u kategoriji popularizacije i promidžbe znanosti); https://www.ffos.unios.hr/projekti/glagopedija/
 • webshop Filozofskog fakulteta – jedina fakultetska mrežna trgovina na Sveučilištu J. J. Strossmayera, u kojoj se mogu nabaviti sva izdanja iz bogate Knjigoteke Fakulteta: udžbenici, nastavni priručnici, znanstvene knjige, zbornici te znanstveni i studentski časopisi, ali i promotivni materijal našeg Fakulteta, poput dukserica i majica s logom FFOS-a, pletenih torbi te keramičkih šalica
  Posjetite nas na https://webshop.ffos.hr/

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

FFOS-ova izložba: Esencija intermedijaliteta – Hikos Mash-up, konvergencija, polilog i teorijska misao – izložba pjesničkih, znanstvenih i kritičarskih tekstova studentske skupine FFOS-a Hikos Mash-up

Esencija intermedijaliteta – Hikos Mash-up, konvergencija, polilog i teorijska misao

Izložba Okrenuti leđa Austriji izložba studenata njemačkog jezika i književnosti

https://www.gskos.unios.hr/index.php/izlozba-postera-okrenuti-leda-austriji-osterreich-den-rucken-kehren/

https://view.genial.ly/60c8c4f246e4e70db97edd74/interactive-content-osterreich-den-rucken-kehren-emigracija-iz-austrije-1848-1945

Scenski šou Kupio je miris jabuka & Elenino blijedo lice prema prevedenim tekstovima Ilse Aichinger u izvedbi profesora Vladimira Karabalića, koji je preveo tekstove, i studenata Odsjeka za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u suradnji s glumicom Tenom Pataky i stručnim suradnikom Vedranom Komeričkim, čime su se hrvatskoj publici približila dosad rijetko prevođena djela austrijske velikanke

Izložba “Kistom kroz filozofiju” autorice studentice Vedrane Vestić

Slike Vedrane Vestić, studentice II. godine diplomskoga studija na Filozofskom fakultetu u Osijeku, smjer Filozofija i Engleski jezik i književnost, nastale su kao likovna interpretacija Kantovih, Nietzscheovih, Heraklitovih, Talesovih, Kierkegaardovih, Platonovih, Pitagorinih filozofskih teza…

EstLab gostovanje: MARKO BRECELJ

Marko Brecelj jugoslavenski je, slovenski, koperski multimedijski umjetnik, rock-glazbenik, pjesnik, šansonjer i ustrajni performer/entertainer s kojim su u maloj Vijećnici Filozofskog fakulteta razgovarali prof. dr. sc. Marijan Krivak (Odsjek za filozofiju) i prof. dr. sc. Goran Rem (Odsjek za hrvatski jezik i književnost)…

Blog Filozofskog fakulteta – sadrži književne osvrte na studentsku, profesorsku i ostalu knjigovnu produkciju, filmozofske eseje prof. dr. sc. Marijana Krivaka, Male knjižničke razgovore, književne preporuke, promotivne studijske filmove, virtualne izložbe, studentske polemičke kružoke u rubrici Problem ili prilika

Galerija

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja