Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Tradicija protkana izvrsnošću

 • O Fakultetu

 • Studiji

 • Izvannastavne aktivnosti

 • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

 • Galerija

 • Kontakt

Fakultet agrobiotehničkih znanosti
Vladimira Preloga 1,
31000 Osijek
www.fazos.unios.hr

O Fakultetu

Fakultet je smješten u novoj zgradi u sklopu Sveučilišnog kampusa s ukupnom površinom zgrade 18.600 m2. Za potrebe nastave FAZOS je opremio 39 prostora uključujući 3 aule (Aula Magna – kongresna dvorana s 350 mjesta, Aula Media i Aula Alta svaka po 143 mjesta), 8 velikih predavaonica i 28 praktikuma. Ukupno je na raspolaganju 372 mjesta u predavaonicama i 671 mjesto u praktiumima u okviru kojih treba naglasiti 22 moderno opremljena laboratorijska praktikuma s 12 do 16 mjesta za studente, praktikum za informatiku, praktikum za infomacijske i komunikacijske tehnologije u poljoprivredi i praktikum za primjenu geoinformacijskih tehnologija u poljoprivredi. Svi su nastavni i istraživački studentski prostori opremljeni suvremenom informatičkom i znanstveno-istraživačkom opremom, a dva su nastavna prostora opremljena i modernom videokonferencijskom opremom osiguravajući maksimalnu tehničku podršku održavanju potpuno interaktivne online nastave.
Posebnu pozornost FAZOS posvećuje razvoju Pokušališta kao zasebne ustrojbene jedine za izvođenje dijela nastavnog procesa (terenskih vježbi i stručne prakse) i znanstveno-istraživačkog i stručnog rada u koji rado uključujemo studente. Površine pokušališta danas iznose više od 100 ha i nalaze se na tri lokacije: Mandićevac (vinogradarske površine), Antunovac (ratarske površine) i Tenja (voćnjaci, plastenik, povrće, hortikulturne i ratarske površine).
Istraživački studentski rad organiziran je uključivanjem studenata u aktivnosti 5 Centralnih laboratorija s 26 istraživačkih laboratorija i Centrom za standardizaciju uzoraka.

Prednosti studiranja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti

 • idealan omjer nastavnog osoblja i studenata omogućuje učinkovit interaktivan nastavni proces
 • moderna, udobna i suvremena nastavna i istraživačka infrastruktura u novoj zgradi u studentskom Kampusu
 • brojni vrhunski opremljeni laboratoriji i brojni istraživački i stručni projekti studentima pružaju jedinstvenu priliku stjecanja laboratorijskog iskustva i analitičkih vještina
 • raznovrsni oblici nastave omogućuju studentima da se fokusiraju na oblik aktivnosti koji najviše vole jer uključuju predavanja, seminare, projektne zadatke, prezentacije, auditorne vježbe, terenske vježbe, laboratorijske vježbe
 • visok stupanj integracije znanstvenih disciplina interdisciplinarnim nastavnim i istraživačkim aktivnostima, od matematike i informatike, preko kemije i biologije, ekonomije i sociologije do upravljanja gospodarstvima, proizvodnje vlastite zdrave hrane i očuvanja okoliša i biološke raznolikosti
 • mogućnost dobivanja državne stipendije u STEM području
 • suradnja s okolišem, prirodom i privredom međunarodna mobilnost kroz ERASMUS+, CEEPUS i IAESTE programe razmjene studenata sportska natjecanja, festivali znanosti, promocije i ostali izvannastavni sadržaji uz vrlo aktivan studentski zbor i studentske udruge

Virtualna šetnja

Izvannastavne aktivnosti

EKO klub FAZOS
Na Fakultetu djeluje udruga studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek s ciljem poticanja društvenog aktivizma u studentskoj populaciji. Jedna od prvih osnovanih udruga je Eko klub FAZOS koji kroz svoje djelovanje želi poticati zajednicu na rješavanje specifičnih problema u okviru očuvanja okoliša i zaštite prirode, prvenstveno potičući razvoj ekološke poljoprivrede kao preduvjeta za uspješan i održivi ruralni razvoj.

Izdavačka aktivnost studenata – Studentski list “Fenix”
Studentski list “Fenix” periodična je publikacija koju pripremaju i objavljuju studenti Fakulteta. Kao najstarija studentska publikacija na osječkom Sveučilištu, list ove godine obilježava 25. obljetnicu izlaženja. List predstavlja odraz studentskog života na Fakultetu te služi kao informator o događajima u znanosti i struci. Stranice Fenixa bilježe priče o studentskim uspjesima i problemima, brojeve, datume, imena, motive, nadanja, strahove, uspjehe i želje…

Sudjelovanje u međunarodnim programima razmjene
Studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek redovito se uključuju u rad međunarodnih udruga i programa za razmjenu studenata ERASMUS+ (EU programme for Education, Training, Youth, and Sport) , IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), IAAS (International Association of Agricultural Students), CEEPUS program (Central European Exchange Program for University Studies). Studenti pokazuju veliki interes za odlazak na stručnu praksu ili cijeli semestar studija i do sada su boravili na sveučilištima u Grčkoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Kolumbiji, Izraelu, SAD-u, Turskoj i drugim zemljama.

Agronomijada
Agronomijada je tradicionalno godišnje okupljanje studenata agronomskih fakulteta. Svake godine domaćin Agronomijade je druga visokoškolska ustanova u Hrvatskoj pa se, prema tome, mijenja i mjesto održavanja. Kao gosti iz inozemstva do sada su na Agronomijadi sudjelovali studenti fakulteta iz Slovenije, Rumunjske, Poljske, Bosne i Hercegovine. Agronomijada se sastoji od sportskih aktivnosti, prezentacije znanstveno-istraživačkih radova te prezentacije umjetničkoga stvaralaštva studenata. Studenti Fakulteta su u svim navedenim aktivnostima zabilježili zapažene rezultate.

Sportske aktivnosti
Studenti Fakulteta okupljeni su u sportski klub “Poljos”, koji je član Zajednice sportskih klubova Sveučilišta u Osijeku i aktivno se uključuju u sportska natjecanja na sveučilišnim prvenstvima regionalne, nacionalne i međunarodne razine. Aktivnosti studenata obuhvaćaju nogomet, košarku, odbojku, rukomet, stolni tenis, plivanje, šah, tenis, kuglanje, odbojku na pijesku i judo.

Campus roštiljada
Na inicijativu studentskih zborova Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta svake se godine organizira „Campus roštiljada“. Roštiljada ima zabavni i humanitarni karakter i predstavlja svojevrsni brend osječkog Sveučilišta kao jedinstvena manifestacija na razini hrvatskih sveučilišta.

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

Film o Fakultetu

Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS i ALUMNI Udrugom bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku organizira “Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“ sadašnjih i bivših studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Sajam na FAZOS-u je otvorena tržnica koja se održava dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu u vrijeme sezonskih obilja poljoprivrednih proizvoda. Ideja ovog sajma izložbeno-prodajnog karaktera je agregiranje znanosti, struke i dobre prakse kroz priču i proizvode OPG-ova čije je članove ili vlasnike iznjedrio naš Fakultet. Sajmom pokrivamo veliki broj grana poljoprivrede: stočarstvo, mljekarstvo, ratarstvo, povrćarstvo, cvjećarstvo, začinsko bilje, pčelarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, agroturizam itd. Dakle, sve iz domene Fakulteta, odnosno poljoprivredne proizvodnje, prerade i finalizacije proizvoda, ali i usluga vezanih uz agroturizam. Polazište organizacije sajma je ugostiti naše sadašnje i bivše studente, vlasnike ili članove OPG-ova koji vlastitim primjerom dokazuju budućim studentima da se može lijepo živjeti od proizvodnje hrane u koju je utkana ljubav, tradicija i znanje. Na sajmu redovito ugošćujemo i srednje obrtničke i strukovne škole s područja Slavonije, Baranje i Srijema čije učeničke zadruge prezentiraju i prodaju svoje proizvode. Fakultet sajmom prezentira svoju strukovnu domenu, povezuje se s bivšim i sadašnjim studentima koji su aktivni u poljoprivrednoj proizvodnji i potiče studente na poduzetništvo i stručnu i znanstvenu suradnju s Fakultetom. Učenicima srednjih škola, potencijalnim budućim studentima, pružamo priliku da prezentacijom i prodajom svojih proizvoda ostvare izravnu interakciju s drugim izlagačima koji su završili ovaj Fakultet te sa stručnim i znanstveno-nastavnim kadrom Fakulteta.

Galerija

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja