Ekonomski fakultet

Znanjem do izvrsnosti

  • O Fakultetu

  • Studiji

  • Izvannastavne aktivnosti

  • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

  • Galerija

  • Kontakt

Ekonomski fakultet
Trg Ljudevita Gaja 7,
31000 Osijek
www.efos.unios.hr

O Fakultetu

“Bavljenje ekonomijom plemenita je disciplina jer se poznavanjem ekonomskih zakona organiziraju društvene zajednice s naglaskom na težnji dostizanja dobrobiti svakog pojedinca. Ekonomskim stručnjacima omogućena je važna uloga u stvaranju društva blagostanja i društva znanja u kojemu je rad igra. Studiranjem ekonomije stječu se sposobnosti upravljanja društvom, gospodarenja (ne)materijalnim resursima i aktivnog sudjelovanja u izgradnji Budućnosti.”, prof.dr.sc. Jasna Horvat

Ekonomski fakultet u Osijeku (EFOS) jedan je od najvećih i najstarijih fakulteta na Sveučilištu, osnovan je 1961. godine. U skoro 60 godina postojanja ovaj je Fakultet odigrao važnu ulogu u obrazovanju znanstvenika i stručnjaka u ovom dijelu Hrvatske.
Nastava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku odvija se u suvremeno opremljenom prostoru. Studentima su na raspolaganju 4 informatičke učionice s oko 200 računala, programima za statističke obrade, inteligentne sustave, te raznim drugim aplikacijama, a sva su računala spojena na stalnu Internet vezu putem CARNet mreže.

Ekonomski fakultet u Osijeku ima razvijenu i intenzivnu suradnju s poslovnim subjektima iz svog okruženja kroz različita i brojna gostujuća predavanja, posjete studenata različitim poslovnim subjektima, rad na konkretnim problemima poslovnih subjekata te kroz programe prakse s poslovnim subjektima. U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku tijekom studija imaju priliku otići na studentsku praksu u jedno ili više poduzeća, te se mnogi od njih uspijevaju zaposliti u tim poduzećima. Studenti Fakulteta svoje znanje nadograđuju i radom u nekoj od brojnih studentskih udruga koje djeluju na Fakultetu, organiziranjem projekata iz različitih područja ekonomije/poslovne ekonomije te sudjelovanjem na natjecanjima. Fakultet pruža potporu različitim studentskim inicijativama usmjerenim na razvoj vještina i kompetencija i poticanje konkurentnosti, stvaranja izvrsnosti i u konačnici zapošljivosti studenata, što je i primarni cilj Fakulteta.

O uvjetima i informacijama vezanim za upise više informacija se može pronaći na web stranicama Fakulteta kao i na stranici Ureda za studente Ekonomskog fakulteta u Osijeku

Virtualna šetnja

Studiji

Preddiplomski sveučilišni studij

Ekonomija i poslovna ekonomija

Diplomski sveučilišni studiji

Ekonomska politika i regionalni razvitak

Financijski menadžment

Marketing

Poduzetnički menadžment i poduzetništvo (na hrvatskom i engleskom jeziku)

Poslovna ekonomija, smjerovi:

Izvannastavne aktivnosti

Kreativna riznica
Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.
https://kreativna-riznica.com/

Pravno-ekonomska klinika
Pravni i Ekonomski fakulteti u Osijeku su, uz potporu poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i odvjetničke komore u Osijeku pokrenuli interdisciplinarni projekt pod nazivom Pravno-ekonomska klinika (http://www.efos.unios.hr/pravno-ekonomska-klinika/ ). Ideja ovog projekta je da se sinergijom znanja studenata s Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz mentorstva profesora i odvjetnika, pružaju besplatne savjetodavne usluge osječkim poduzećima.

Studentske udruge

Studentsko sportsko društvo EFOS
Studentsko sportsko društvo EFOS je sportska udruga osnovana 2001. godine u koju se slobodno i dragovoljno udružuju studenti i profesori fakulteta radi natjecanja i unapređenja sporta na fakultetu. Studenti se putem ove udruge natječu u sportovima kao što su nogomet, košarka, rukomet, odbojka, ali i u onim manje popularnim sportovima kao što su šah, stolni tenis, biljar, pikado, plivanje, vaterpolo, kuglanje i sl.

AIESEC
AIESEC je najveća svjetska studentska organizacija koja mladim ljudima pomaže otkriti i razviti njihove potencijale kako bi imali pozitivan utjecaj na društvo. U više od 60 godina postojanja prepoznaje važnost međukulturalnog razumijevanja i suradnje kao osnove stvaranja lidera budućeg poslovnog svijeta te pruža dodatne mogućnosti kroz seminare, konferencije i međunarodne prakse.

EWOB – Poduzetnici bez granica
Studentska organizacija Poduzetnici bez granica (Entrepreneurs Without Borders – EWoB, http://pbg.hr/) nastala je 2008. godine, kao rezultat suradnje s jednim od najprestižnijih američkih sveučilišta University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC), koje prednjači u poduzetničkom obrazovanju u SAD-u. Cilj EWoB-a je doprinos razvoju poduzetničkog sveučilišta, povezivanje i suradnja s drugim studentskim, omladinskim i sličnim organizacijama na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku i izvan Republike Hrvatske. Osim toga, važan cilj je i promoviranje poduzetničkog načina razmišljanja i djelovanja u svim društvenim kontekstima te rad studenata na stvarnim projektima hrvatskih i stranih poduzeća.

ERUDIO
Djelovanje udruge usmjereno je na širenje informacija o Europskoj uniji i mogućnostima koje se nude članstvom u Europskoj uniji uz razmišljanje u smjeru održivog razvoja. Kroz provođenje radionica, kvizova, panela, okruglih stolova, simulacija te organizacije Europskog EFOS tjedna cilj je udruge djelovati društveno odgovorno te tako poboljšati kvalitetu života zajednice na bolje.

EDIT
Početkom ožujka 2019. godine osnovana je studentska udruga studenata smjera Poslovna informatika: Ekonomsko društvo informacijskih tehnologija (skraćeni naziv: edIT). Misija udruge je svojim članovima, kao i svim zainteresiranim osobama, omogućiti dodatno obrazovanje u vidu stjecanja teorijskih i praktičnih znanja, iskustava i vještina, kroz projekte, radionice, predavanja i suradnju s drugim udrugama i tvrtkama.

Financijski impuls
Udruga je osnovana 2014. godine s ciljem poticanja studenata na širenje znanja u polju ekonomije s naglaskom na financije. Vizija udruge je postati uspješna i prepoznatljiva udruga koja će svojim radom od mladih i ambicioznih studenata stvoriti financijski obrazovane i sposobne poslovne ljude.

META
Cilj udruge META (Market Everything Target Anything) je promicanje i praćenje marketinških trendova, povezivanje teorije i prakse iz područja marketinga, a sve u svrhu osnaživanja studenata u pripremi za tržište rada.

Studentske prakse
Ekonomski fakultet u Osijeku u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizira stručne prakse za svoje studente. Cilj praksi je omogućiti studentima primjenu naučenih teorijskih znanja, razvijanje postojećih i dodatnih znanja i vještina, te upoznavanje stvarnoga poslovnog svijeta. Studentske prakse su često i prvi korak za predstavljanje budućim poslodavcima, a često i dobra prilika za zapošljavanje.
http://www.efos.unios.hr/razvoj-karijera/efos-hup-prakse/

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

Zašto upisati EFOS?

“Zato što nijedan fakultet ne pruža toliko mogućnosti i potencijalnih radnih mjesta. Zato što se i kasnije možete pronaći u nekom segmentu ekonomije čak i ako sad ne znate što biste htjeli raditi u životu. Što je veći broj studenata, to je veći krug kontakata i potencijalnih prijatelja za cijeli život. Zato što se kroz specijalizirane studentske udruge možete profilirati onako kako vama odgovara, bez striktne kontrole profesora i institucije.  Zato što možete studirati i na engleskom.”
prof.dr.sc. Domagoj Sajter

 

“Zašto EFOS? Zato što rijetko gdje imate toliko mogućnosti za oplemeniti svoj studentski život kao na EFOS-u. On je dom brojnim studentskim udrugama u čiji se rad možete uključiti (AIESEC, EWOB, Bookmark, Andizet), a i profesori su uvijek spremni pomoći s pojedinačnim inicijativama. EFOS svojim studentima ne daje samo bitna znanja i vještine, nego svima onima koji to žele osigurava i odskočnu dasku u “stvarni svijet”. “
Aron Stanić, Inchoo d.o.o. Osijek, član Upravnog odbora Alumni EFOS

 

“Ekonomski fakultet u Osijeku nije bio prvi na listi mojih želja prilikom upisivanja fakulteta. Nisam upisala željeni fakultet i EFOS sam upisala s ciljem da se iduće akademske godine prebacim na željeni fakultet. U drugom semestru sam slušala prvi marketinški predmet i bez velike teatralnosti mogu reći da je to bila ljubav na prvi pogled. Oduševio me marketing i poželjela sam svoju profesionalnu karijeru usmjeriti u tom pravcu.
Vjerujem da je kao i meni mnogim mladima s 18 godina teško znati točno što želimo u životu, ali ljepota EFOS-a je što pokriva raznovrsna područja. Od financija, preko logistike do marketinga – svoju idealnu karijeru mogu pronaći različiti profili osoba.
Najljepša sjećanja uz EFOS me vežu uz studentske udruge i rad na praktičnim projektima vezanim uz marketinške predmete. Na kraju preddiplomskog studija sam se zaposlila u agenciji gdje već radim pet godina, a svog poslodavca sam upoznala preko studentske udruge koja je savršen poligon za stvaranje poslovne mreže kontakta. Danas, 8 godina kasnije mogu reći da sam sretna što je moj drugi izbor postao moj idealni izbor jer mi je donio posao iz snova i odredio moj karijerni put.”
Zrinka Antolović, Marketing Manager, Inchoo, Alumni EFOS

 

“Ekonomski fakultet u Osijeku pokazao se kao idealan izbor za sve inovatore i kreativce, analitičare i informatičare, sve one koji se tako osjećaju ili to žele postati, te mnoge druge. EFOS svojim studentima nudi raznolik izbor smjerova i kolegija kako bi svaki pojedinac kreirao put kroz obrazovanje prema vlastitim afinitetima. Pored toga, studentima su na raspolaganju brojne mogućnosti za stjecanje dodatnih znanja i vještina. Povezivanjem teorije i prakse kroz rad u studentskim udrugama, volonterskim aktivnostima, studentskim praksama, te sve češćim projektima sa stvarnim klijentima, studente se uspješno priprema za tržište rada.”
Marina Kordić, 2. godina diplomskog studija, smjer Marketing

 

„Ekonomski fakultet u Osijeku daje mnogobrojne prilika da postaneš bolja verzija sebe uz malo truda, a na tebi je odluka hoćeš li se prepustiti tom putovanju ili pak odustati od zagarantiranog uspjeha. Studirati na EFOS-u za mene znači uživati u svakom trenutku provedenom radeći na projektima i stječući iskustvo koje će mi otvoriti put ka tržištu rada. Osim toga, tu su i poznanstva koja će svakako doprinijeti kvaliteti studiranja.„
Terezija Kudrnaček, 2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Marketing

 

„Upisala sam EFOS zato što nudi mogućnost opredjeljenja za pojedina područja ekonomije i potiče osobni razvoj pojedinaca. Također, postoji veliki broj studentskih udruga preko kojih studenti mogu steći praktična iskustva u organizaciji projekata i samom funkcioniraju poslovanja. U svakom slučaju, EFOS nam pruža mnoge načine kako da se pripremimo za veliku konkurenciju na tržištu rada.“
Ivona Martinčević, 3. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Marketing

 

„Studiranje na EFOS-u pruža nam veliku mogućnost novih poznanstava, što nam uvelike može pomoći u budućnosti i daljnjoj karijeri. Vezano za prijateljstvo ili poslovnu karijeru. Upisati EFOS znači osiguranje početničkog iskustva.“
Jovana Vuković i Lucija Lovrić, 1. godina diplomskog sveučilišnog studija Marketing

 

„Za EFOS sam se odlučio na osnovu pozitivnih komentara, ali prvenstveno na osnovu svojeg osobnog mišljenja jer smatram da EFOS nudi široku ponudu smjerova, ali isto tako i studentskih udruga koje obogaćuju studentov životopis i čine studente konkurentnijima na tržištu rada nakon završenog studija. O kvaliteti i prednostima studiranja na EFOS-u govore i brojke koje EFOS svrstavaju u sami vrh prilikom odabira studijskih programa u Republici Hrvatskoj, a te brojke su iz godine u godinu sve veće. Posebno u vrijeme pandemije, ali i nakon, nadajmo se, skorašnjeg završetka do izražaja će doći ekonomski stručnjaci kao i ekonomija kao profesija jer se cijeli svijet našao u problemu pada gospodarskih aktivnosti koje prijete svjetskom krizom. Republika Hrvatska nije ništa bolje prošla od ostatka svijeta, zbog toga je potrebno osposobiti kvalitetne ekonomiste koji će poduzeća, a možda i državu i njezine institucije pomoći izvući iz krize koja nam prijeti u nadolazećim godinama. Osobno smatram da ću na EFOS-u postići zacrtane ciljeve glede obrazovanja i stručnog osposobljavanja, te da ću članstvom u studentskim udrugama na našem Fakultetu biti konkurentniji na tržištu rada.“
Pejo Bosnić, 2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Financijski menadžment

 

„Student sam druge godine diplomskog studija na EFOS-u i kroz ovih pet godina studiranja mogu istaknuti dvije velike prednosti našeg Fakulteta. Prva od njih je susretljivost profesora i odnos prema studentima. Profesori i asistenti su pristupačni i u svom nastupu ne ostavljaju dojam postavljanja iznad studenata, nego su mentori u pravom smislu riječi. Druga velika prednost EFOS-a su mogućnosti koje Fakultet pruža svojim studentima za razvoj vještina i kompetencija za koje su zainteresirani, kroz brojne studentske prakse ili mnoga događanja organizirana od strane studentskih udruga na kojima imamo priliku čuti stvarne primjere iz prakse iz raznovrsnih područja poput marketinga, informatike, poduzetništva i slično.“ Alen Terzić, 2. godina diplomskog sveučilišnog studija Poslovna informatika

 

„Od prvog tjedna (tjedan za brucoše) mi se svidjelo na Fakultetu. Već su od prvoga dana profesori i njihovi asistenti bili vrlo raspoloženi i pristupačni. Kroz razne seminare, vježbe i „teambuilding“ stekla sam mnoga nova poznanstva, a novi kontakti su kroz studiranje samo još jedan veliki plus s kojima se mogu konzultirati i surađivati. Kolege su vrlo prijateljski nastrojeni što je bitan faktor koji nam čini studiranje zanimljivijim, ali i lakšim jer si međusobno pomažemo. Također se organiziraju i mnogi eventi ovisno o smjerovima te tako svo naučeno znanje možemo vidjeti kako primijeniti u stvarnom životu, ali isto tako i prošiti znanje i pratiti trendove. Za kraj bih pohvalila i ambijent, tj. interijer Fakulteta koji je zaista moderno uređen pa je i vrijeme provedeno na faksu ugodnije.“
Lana Nikolić, 2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Marketing

 

“Na EFOSu mogu pronaći buduće poslovne partnere, dobavljače i kupce – svoju buduću poslovnu mrežu.”
izv. prof. dr. sc. Aleksandar Erceg
, član Upravnog odbora Alumni EFOS

 

“Upisom EFOS-a dobivate ulaznicu za znanja iz matematike, financija, project management-a, ali i marketinga i makro ekonomije…ako završite ekonomiju nećete postati samo stručnjak već ćete posjedovati i “opremu” neophodnu da u turbulentnom, izazovnom ali i zabavnom poslovnom okruženju suvereno manevrirate i istražujete i da se usmjerite u bilo kojem smjeru želite! Upišite EFOS i započnite svoju izazovnu i inspirativnu poslovnu avanturu!!!!“
Sabina Škrtić, član Uprave Enna grupe, predsjednica Upravnog odbora Alumni EFOS

Galerija

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja