Ekonomski fakultet u Osijeku

Znanjem do izvrsnosti

  • O Fakultetu

  • Studiji

  • Izvannastavne aktivnosti

  • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

  • Galerija

  • Kontakt

Ekonomski fakultet
Trg Ljudevita Gaja 7,
31000 Osijek
www.efos.unios.hr

O fakultetu

Ekonomski fakultet u Osijeku utemeljen je 31. svibnja 1961. godine sa zadaćom obrazovanja studenata i unaprjeđivanja ekonomske znanosti, a tu zadaću uspješno obavlja već desetljećima obrazujući ekonomiste koji nakon formalnog obrazovanja postaju uspješni znanstvenici i stručnjaci, a prije svega proaktivni članovi društva koji doprinose njegovom razvoju. Kao aktivan član akademske i šire društvene zajednice, Ekonomski fakultet u Osijeku budno prati zbivanja vezana uz ekonomsku tematiku te nastoji približiti najvažnije zaključke i rješenja svojim studentima, alumnijima i svim zainteresiranim članovima lokalne zajednice.

Svoju budućnost naši studenti bruse na predavanjima, vježbama i seminarima u modernim učionicama, ali stječu znanja i izvan učionice radeći na praktičnim primjerima pri čemu se umrežavaju i stvaraju vlastitu bazu poslovnih kontakata. Ekonomski fakultet u Osijeku ponosan je na intenzivnu suradnju s poslovnim subjektima iz svog okruženja kroz različita i brojna gostujuća predavanja, posjete studenata različitim poslovnim subjektima, rad na konkretnim problemima poslovnih subjekata te kroz programe prakse s poslovnim subjektima. U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku tijekom studija imaju priliku otići na studentsku praksu u jedno ili više poduzeća, te se mnogi od njih uspijevaju zaposliti u tim poduzećima. Studenti Fakulteta svoje znanje mogu nadograditi kroz brojne izvannastavne aktivnosti koje se odvijaju na Fakultetu, sudjelovanjem u projektima iz različitih područja ekonomije/poslovne ekonomije te sudjelovanjem na natjecanjima.

I za kraj, kako navodi naša profesorica prof. dr. sc. Jasna Horvat ističe: “Bavljenje ekonomijom plemenita je disciplina jer se poznavanjem ekonomskih zakona organiziraju društvene zajednice s naglaskom na težnji dostizanja dobrobiti svakog pojedinca. Ekonomskim stručnjacima omogućena je važna uloga u stvaranju društva blagostanja i društva znanja u kojemu je rad igra. Studiranjem ekonomije stječu se sposobnosti upravljanja društvom, gospodarenja (ne)materijalnim resursima i aktivnog sudjelovanja u izgradnji budućnosti.”

Stoga, pridružite se mnogobrojnim bivšim studentima, a danas uspješnim članovima društva koji uspješno rade ono što vole – upišite EFOS budite #iJaSamEFOS

Studiji

Sveučilišni prijediplomski studij

Ekonomija i poslovna ekonomija

Sveučilišni diplomski studiji

Ekonomska politika i regionalni razvitak

Financijski menadžment

Marketing

Poduzetnički menadžment i poduzetništvo (na hrvatskom i engleskom jeziku)

Poslovna ekonomija, smjerovi:

Izvannastavne aktivnosti

Fakultet pruža potporu različitim inicijativama i događajima usmjerenim na razvoj vještina i kompetencija i poticanje konkurentnosti, stvaranja izvrsnosti i u konačnici zapošljivosti studenata, što je i primarni cilj Fakulteta kroz:

(TJE)DAN BRUCOŠA

Ekonomski fakultet u Osijeku organizira ovu manifestaciju već osmu godinu za redom kako bi se brucošima pružio što ugodniji uvod u studentski život i akademske obveze.

Kako bi se brucoši bolje upoznali s kolegama i samim fakultetom, po završetku uvodnih informacija prvog dana slijedi druženje te obilazak zgrade Fakulteta u društvu starijih studenata i asistenata Fakulteta. Osim obilježavanja njihovog dana, brucoše kroz čitav tjedan očekuje mnoštvo zanimljivih orijentacijskih radionica što će se ponoviti i devetu godinu.

ANDIZET

Institut Andizet je udruga osnovana u rujnu 2014. godine s nakanom udruživanja znanosti i umjetnosti. Osnivači Andizeta potječu iz redova znanstvenika i kreativaca, a članovi su mu brojni studenti i istraživači koji svojim sudjelovanjem pridonose njegovoj raznovrsnoj djelatnosti posvećenoj znanstveno-istraživačkom radu na području društvenih i humanističkih znanosti, poticanju i promicanje znanstvenih i stručnih projekata i pomoći uključivanju mladih istraživača u iste, međunarodnoj suradnji, izgradnji umrežene (digitalne) platforme dionika kreativne industrije te organiziranju i realiziranju kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i informacijskih projekata

ERASMUS +

Ekonomski se fakultet u Osijeku programu ERASMUS pridružio već 2009.godine i do danas se nalazi u vrhu ostvarenih studentskih razmjena na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Boravljenjem na inozemnom sveučilištu studenti se uspijevaju poistovjetiti sa studentima koje ondje zatječu jer zajedno pohađaju nastavu, polažu ispite, istražuju i pišu završne ili diplomske radove te provode stručne prakse.

KONFERENCIJE I PREDAVANJA

Uloga domaćina brojnim međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama, simpozijima i kongresima Ekonomski je fakultet u Osijeku označila javnom obrazovnom ustanovom usmjerenom širenju znanstvenih rasprava. Neke od konferencija čiji je domaćin Ekonomski fakultet u Osijeku su: Međunarodni znanstveni simpozij Regija, poduzetništvo, razvoj, Konferencija Poslovna logistika u suvremenom upravljanju (engl. Business Logistics in Modern Management), Konferencija Interdisciplinarna istraživanja menadžmenta (engl. Interdisciplinary Management Research) te simpozij Osijek–Pforzheim.

ALUMNI

Udruga Alumni Ekonomskog fakulteta u Osijeku osnovana je u veljači 2015. godine kako bi u fakultetsku djelatnost uključio nekadašnje studente, a danas radom potvrđene ekonomiste – stručnjake i znanstvenike u (izvan)gospodarskim djelatnostima. Povezivanje s Fakultetom dvosmjerno je jer alumniji i dalje uče od Fakulteta, ali istodobno Fakultetu prezentiraju vlastita iskustva stečena u praksi. Ekonomski fakultet u Osijeku domaćin je i organizator i mnogih popularnih predavanja iz svijeta menadžmenta, poduzetništva, politike i drugih sfera u kojima uspješni ekonomisti pronalaze svoje mjesto. Predavanja su uvijek otvorena za sve studente kako bi iz prve ruke poslušali one koje mogu smatrati primjerima. Neki od gostiju predavača do sada su bili guverner HNB-a Boris Vujčić, trener NK Osijeka Nenad Bjelica, iskusni novinar, urednik i putopisac Goran Milić, poduzetnik Mato Škojo, vlasnici jedne od napoznatijih marketinških agencija u Hrvatskoj Davor Bruketa i Nikola Žinić.

KREATIVNA RIZNICA
Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.
https://kreativna-riznica.com/

PRAVNO-EKONOMSKA KLINIKA
Pravni i Ekonomski fakulteti u Osijeku su, uz potporu poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i odvjetničke komore u Osijeku pokrenuli interdisciplinarni projekt pod nazivom Pravno-ekonomska klinika (http://www.efos.unios.hr/pravno-ekonomska-klinika/ ). Ideja ovog projekta je da se sinergijom znanja studenata s Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz mentorstva profesora i odvjetnika, pružaju besplatne savjetodavne usluge osječkim poduzećima.

STUDENTSKE UDRUGE

Studentsko sportsko društvo EFOS

AIESEC

EWOB – Poduzetnici bez granica

Financijski impuls

META

ERUDIO

IAESTE

edIT

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

EFOS: Izvor mogućnosti

ZANIMLJIVOSTI EFOS-a:

Ljudska sunčana ura

U dvorišnom prostoru fakulteta, u Sunčanom kabinetu nalazi se ljudska sunčana ura koja šalje poruku da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Fakulteta. Ljudska sunčana ura svojim satima označenima glagoljicom istodobno šalje više simboličkih poruka. Sunčana je ura jedna od prvih mehaničkih ura, a posebnost ljudske sunčane ure Ekonomskoga fakulteta u Osijeku je uloga sjenopokazivača (gnomona), koja je dodijeljena osobi čije se tijelo nalazi u samom središtu ure.

 

Akademski bonton

Akademski bonton objedinjuje (ne)pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas. Vrsnoća mentorskog rada i kolegijalnosti akademske zajednice zauzor si postavljaju drevne antičke oblike učenja i poučavanja, ali uz primjenu suvremene metodike i napredne tehnologije. Pisane norme akademskoga bontona izravno su podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima,a nepisane norme prenose se usmenom predajom i izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.

Galerija

Prvih šezdeset godina – svjetlopisne zbirke Ekonomskoga fakulteta u Osijeku:

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja