Ekonomski fakultet u Osijeku

Znanjem do izvrsnosti

EFOS
  • O Fakultetu

  • Studiji

  • Izvannastavne aktivnosti

  • Pogledaj, poslušaj i pročitaj...

  • Galerija

  • Kontakt

Ekonomski fakultet
Trg Ljudevita Gaja 7,
31000 Osijek
www.efos.unios.hr

O Fakultetu

Znate li da je Ekonomski fakultet u Osijeku prvi izbor maturanata u Hrvatskoj izvan Zagreba? Od svog postojanja Ekonomski fakultet u Osijeku privlači velik interes kod maturanata u izboru fakulteta i željene karijere.

Ekonomski fakultet u Osijeku utemeljen je 31. svibnja 1961. godine sa zadaćom obrazovanja studenata i unaprjeđivanja ekonomske znanosti, a tu zadaću uspješno obavlja već desetljećima obrazujući ekonomiste koji nakon formalnog obrazovanja postaju uspješni znanstvenici i stručnjaci, a prije svega proaktivni članovi društva koji doprinose njegovom razvoju.

Svoju budućnost naši studenti bruse na predavanjima, vježbama i seminarima u modernim učionicama, ali stječu znanja i izvan učionice radeći na praktičnim primjerima pri čemu se umrežavaju i stvaraju vlastitu bazu poslovnih kontakata. Ekonomski fakultet u Osijeku ponosan je na intenzivnu suradnju s poslovnim subjektima iz svog okruženja kroz različita i brojna gostujuća predavanja, posjete studenata različitim poslovnim subjektima, rad na konkretnim problemima poslovnih subjekata te kroz programe prakse s poslovnim subjektima. U suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku tijekom studija imaju priliku otići na studentsku praksu u jedno ili više poduzeća, te se mnogi od njih uspijevaju zaposliti u tim poduzećima. Studenti Fakulteta svoje znanje mogu nadograditi kroz brojne izvannastavne aktivnosti koje se odvijaju na Fakultetu, sudjelovanjem u projektima iz različitih područja ekonomije/poslovne ekonomije te sudjelovanjem na natjecanjima.

I za kraj, kako naša prof. dr. sc. Jasna Horvat ističe: “Bavljenje ekonomijom plemenita je disciplina jer se poznavanjem ekonomskih zakona organiziraju društvene zajednice s naglaskom na težnji dostizanja dobrobiti svakog pojedinca. Ekonomskim stručnjacima omogućena je važna uloga u stvaranju društva blagostanja i društva znanja u kojemu je rad igra. Studiranjem ekonomije stječu se sposobnosti upravljanja društvom, gospodarenja (ne)materijalnim resursima i aktivnog sudjelovanja u izgradnji budućnosti.”

Stoga, pridružite se mnogobrojnim bivšim studentima, a danas uspješnim članovima društva koji uspješno rade ono što vole – upišite EFOS budite #iJaSamEFOS

Studiji

Preddiplomski sveučilišni studij

Ekonomija i poslovna ekonomija

Diplomski sveučilišni studiji

Ekonomska politika i regionalni razvitak

Financijski menadžment

Marketing

Poduzetnički menadžment i poduzetništvo (na hrvatskom i engleskom jeziku)

Poslovna ekonomija, smjerovi:

Izvannastavne aktivnosti

Fakultet pruža potporu različitim inicijativama i događajima usmjerenim na razvoj vještina i kompetencija i poticanje konkurentnosti, stvaranja izvrsnosti i u konačnici zapošljivosti studenata, što je i primarni cilj Fakulteta kroz:

(TJE)DAN BRUCOŠA

Ekonomski fakultet u Osijeku organizira ovu manifestaciju već osmu godinu za redom kako bi se brucošima pružio što ugodniji uvod u studentski život i akademske obveze.

Kako bi se brucoši bolje upoznali s kolegama i samim fakultetom, po završetku uvodnih informacija prvog dana slijedi druženje te obilazak zgrade Fakulteta u društvu starijih studenata i asistenata Fakulteta. Osim obilježavanja njihovog dana, brucoše kroz čitav tjedan očekuje mnoštvo zanimljivih orijentacijskih radionica što će se ponoviti i devetu godinu.

ANDIZET

Institut Andizet je udruga osnovana u rujnu 2014. godine s nakanom udruživanja znanosti i umjetnosti. Osnivači Andizeta potječu iz redova znanstvenika i kreativaca, a članovi su mu brojni studenti i istraživači koji svojim sudjelovanjem pridonose njegovoj raznovrsnoj djelatnosti posvećenoj znanstveno-istraživačkom radu na području društvenih i humanističkih znanosti, poticanju i promicanje znanstvenih i stručnih projekata i pomoći uključivanju mladih istraživača u iste, međunarodnoj suradnji, izgradnji umrežene (digitalne) platforme dionika kreativne industrije te organiziranju i realiziranju kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i informacijskih projekata

ERASMUS +

Ekonomski se fakultet u Osijeku programu ERASMUS pridružio već 2009.godine i do danas se nalazi u vrhu ostvarenih studentskih razmjena na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Boravljenjem na inozemnom sveučilištu studenti se uspijevaju poistovjetiti sa studentima koje ondje zatječu jer zajedno pohađaju nastavu, polažu ispite, istražuju i pišu završne ili diplomske radove te provode stručne prakse.

KONFERENCIJE I PREDAVANJA

Uloga domaćina brojnim međunarodnim znanstvenim i stručnim konferencijama, simpozijima i kongresima Ekonomski je fakultet u Osijeku označila javnom obrazovnom ustanovom usmjerenom širenju znanstvenih rasprava. Neke od konferencija čiji je domaćin Ekonomski fakultet u Osijeku su: Međunarodni znanstveni simpozij Regija, poduzetništvo, razvoj, Konferencija Poslovna logistika u suvremenom upravljanju (engl. Business Logistics in Modern Management), Konferencija Interdisciplinarna istraživanja menadžmenta (engl. Interdisciplinary Management Research) te simpozij Osijek–Pforzheim.

ALUMNI

Udruga Alumni Ekonomskog fakulteta u Osijeku osnovana je u veljači 2015. godine kako bi u fakultetsku djelatnost uključio nekadašnje studente, a danas radom potvrđene ekonomiste – stručnjake i znanstvenike u (izvan)gospodarskim djelatnostima. Povezivanje s Fakultetom dvosmjerno je jer alumniji i dalje uče od Fakulteta, ali istodobno Fakultetu prezentiraju vlastita iskustva stečena u praksi. Ekonomski fakultet u Osijeku domaćin je i organizator i mnogih popularnih predavanja iz svijeta menadžmenta, poduzetništva, politike i drugih sfera u kojima uspješni ekonomisti pronalaze svoje mjesto. Predavanja su uvijek otvorena za sve studente kako bi iz prve ruke poslušali one koje mogu smatrati primjerima. Neki od gostiju predavača do sada su bili guverner HNB-a Boris Vujčić, trener NK Osijeka Nenad Bjelica, iskusni novinar, urednik i putopisac Goran Milić, poduzetnik Mato Škojo, vlasnici jedne od napoznatijih marketinških agencija u Hrvatskoj Davor Bruketa i Nikola Žinić.

KREATIVNA RIZNICA
Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.
https://kreativna-riznica.com/

PRAVNO-EKONOMSKA KLINIKA
Pravni i Ekonomski fakulteti u Osijeku su, uz potporu poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i odvjetničke komore u Osijeku pokrenuli interdisciplinarni projekt pod nazivom Pravno-ekonomska klinika (http://www.efos.unios.hr/pravno-ekonomska-klinika/ ). Ideja ovog projekta je da se sinergijom znanja studenata s Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz mentorstva profesora i odvjetnika, pružaju besplatne savjetodavne usluge osječkim poduzećima.

STUDENTSKE UDRUGE

Studentsko sportsko društvo EFOS

AIESEC

EWOB – Poduzetnici bez granica

Financijski impuls

META

ERUDIO

IAESTE

edIT

Pogledaj, poslušaj i pročitaj

EFOS: Izvor mogućnosti

“Zato što nijedan fakultet ne pruža toliko mogućnosti i potencijalnih radnih mjesta. Zato što se i kasnije možete pronaći u nekom segmentu ekonomije čak i ako sad ne znate što biste htjeli raditi u životu. Što je veći broj studenata, to je veći krug kontakata i potencijalnih prijatelja za cijeli život. Zato što se kroz specijalizirane studentske udruge možete profilirati onako kako vama odgovara, bez striktne kontrole profesora i institucije.  Zato što možete slušati i polagati kolegije i na engleskom.”

prof.dr.sc. Domagoj Sajter

 

EFOS: Odskočna daska u stvarni svijet

“Zašto EFOS? Zato što rijetko gdje imate toliko mogućnosti za oplemeniti svoj studentski život kao na EFOS-u. On je dom brojnim studentskim udrugama u čiji se rad možete uključiti (AIESEC, EWOB, Bookmark, Andizet), a i profesori su uvijek spremni pomoći s pojedinačnim inicijativama. EFOS svojim studentima ne daje samo bitna znanja i vještine, nego svima onima koji to žele osigurava i odskočnu dasku u “stvarni svijet”. “

Aron Stanić, Inchoo d.o.o. Osijek, član Upravnog odbora Alumni EFOS

 

EFOS: Tvoja buduća poslovna mreža

“Na EFOS-u mogu pronaći buduće poslovne partnere, dobavljače i kupce – svoju buduću poslovnu mrežu.”

izv. prof. dr. sc. Aleksandar Erceg, član Upravnog odbora Alumni EFOS

 

EFOS: Ulaznica za znanje

“Upisom EFOS-a dobivate ulaznicu za znanja iz matematike, financija, project management-a, ali i marketinga i makro ekonomije…ako završite ekonomiju nećete postati samo stručnjak već ćete posjedovati i “opremu” neophodnu da u turbulentnom, izazovnom ali i zabavnom poslovnom okruženju suvereno manevrirate i istražujete i da se usmjerite u bilo kojem smjeru želite! Upišite EFOS i započnite svoju izazovnu i inspirativnu poslovnu avanturu!!!!“

Sabina Škrtić, član Uprave Enna grupe, predsjednica Upravnog odbora Alumni EFOS

 

EFOS: Znanje i praksa u jednom

„Kroz moje studiranje mogu istaknuti dvije velike prednosti našeg Fakulteta. Prva od njih je susretljivost profesora i odnos prema studentima. Profesori i asistenti su pristupačni i u svom nastupu ne ostavljaju dojam postavljanja iznad studenata, nego su mentori u pravom smislu riječi. Druga velika prednost EFOS-a su mogućnosti koje Fakultet pruža svojim studentima za razvoj vještina i kompetencija za koje su zainteresirani, kroz brojne studentske prakse ili mnoga događanja organizirana od strane studentskih udruga na kojima imamo priliku čuti stvarne primjere iz prakse iz raznovrsnih područja poput marketinga, informatike, poduzetništva i slično.“

Alen Terzić, diplomski sveučilišni studij Poslovna informatika

 

EFOS: Za one koji ne žele biti samo jedni od mnogih

„Upisala sam EFOS zato što nudi mogućnost opredjeljenja za pojedina područja ekonomije i potiče osobni razvoj pojedinaca. Također, postoji veliki broj studentskih udruga preko kojih studenti mogu steći praktična iskustva u organizaciji projekata i samom funkcioniraju poslovanja. U svakom slučaju, EFOS nam pruža mnoge načine kako da se pripremimo za veliku konkurenciju na tržištu rada.“

Ivona Martinčević, diplomski sveučilišni studij, smjer Marketing

 

EFOS: Mjesto novih prijateljstava

„Studiranje na EFOS-u pruža nam veliku mogućnost novih poznanstava, što nam uvelike može pomoći u budućnosti i daljnjoj karijeri. Vezano za prijateljstvo ili poslovnu karijeru. Upisati EFOS znači osiguranje početničkog iskustva.“

Jovana Vuković i Lucija Lovrić, diplomski sveučilišni studij, smjer Marketing

 

EFOS: Tvoj drugi dom

„Od prvog tjedna (tjedan za brucoše) mi se svidjelo na Fakultetu. Već su od prvoga dana profesori i njihovi asistenti bili vrlo raspoloženi i pristupačni. Kroz razne seminare, vježbe i „teambuilding“ stekla sam mnoga nova poznanstva, a novi kontakti su kroz studiranje samo još jedan veliki plus s kojima se mogu konzultirati i surađivati. Kolege su vrlo prijateljski nastrojeni što je bitan faktor koji nam čini studiranje zanimljivijim, ali i lakšim jer si međusobno pomažemo. Također se organiziraju i mnogi eventi ovisno o smjerovima te tako svo naučeno znanje možemo vidjeti kako primijeniti u stvarnom životu, ali isto tako i prošiti znanje i pratiti trendove. Za kraj bih pohvalila i ambijent, tj. interijer Fakulteta koji je zaista moderno uređen pa je i vrijeme provedeno na faksu ugodnije.“

Lana Nikolić, preddiplomski sveučilišni studij Marketing

 

ZANIMLJIVOSTI EFOS-a:

Ljudska sunčana ura

U dvorišnom prostoru fakulteta, u Sunčanom kabinetu nalazi se ljudska sunčana ura koja šalje poruku da je pojedinac mjera nastavnih, znanstvenih i poslovnih aktivnosti Fakulteta. Ljudska sunčana ura svojim satima označenima glagoljicom istodobno šalje više simboličkih poruka. Sunčana je ura jedna od prvih mehaničkih ura, a posebnost ljudske sunčane ure Ekonomskoga fakulteta u Osijeku je uloga sjenopokazivača (gnomona), koja je dodijeljena osobi čije se tijelo nalazi u samom središtu ure.

Akademski bonton

Akademski bonton objedinjuje (ne)pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas. Vrsnoća mentorskog rada i kolegijalnosti akademske zajednice zauzor si postavljaju drevne antičke oblike učenja i poučavanja, ali uz primjenu suvremene metodike i napredne tehnologije. Pisane norme akademskoga bontona izravno su podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima,a nepisane norme prenose se usmenom predajom i izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.

EFOS u brojevima

9565 studenata je završilo dodiplomske sveučilišne studije

7007 studenata je završilo kratke stručne i preddiplomske stručne studije

3890 studenata je završilo preddiplomske sveučilišne studije

3434 studenata je završilo diplomske sveučilišne studije

736 studenata je završilo poslijediplomske specijalističke studije

681 student postao je magistar znanosti

321 student postao je doktor znanosti

 

68 nastavnika vrijedno prenosi znanje studentima

37 nenastavnih djelatnika brine se da nastava i aktivnosti uspješno funkcioniraju

 

266 naslova knjiga i zbornika radova objavljeno je na instituciji

od kojih je čak 162 udžbenika

Galerija

Prvih šezdeset godina – svjetlopisne zbirke Ekonomskoga fakulteta u Osijeku:

Postavi nam pitanje

Pitaj nas što te zanima ili pošalji svoje prijedloge i mišljenja